Foto: Patrik Lundin
 Foto: Patrik Lundin

Assange till attack mot åklagare Ny

Publicerad
Uppdaterad
Julian Assange gick via sin advokat Mark Stephens på tisdagen på nytt till attack mot den svenska överåklagaren Marianne Ny. I ett dokument som publicerades på Stephens advokatbyrås hemsida hävdas bland annat att Ny inte har befogenhet eller grund för en begäran om utlämning. Enligt Stephens är det heller inte tillräckligt att lämna ut honom bara för att kunna förhöra honom.
Vid elva svensk tid infann sig Assange och hans advokater i domstol i London för en förberedande förhandling. Efter en femton minuter lång överläggning beslutade domstolen att Assange fortsatt ska vara fri mot borgen fram till förhandlingen om utlämnande som skall hållas den 7-8 februari. Assange sade efter förhandlingen att han var nöjd med domstolens beslut och sade också att arbetet med Wikileaks kommer att fortsätta.

Kritik mot åklagaren

Assange och hans advokat Mark Stephens har tidigare i skarpa ordalag kritiserat den svenska åklagaren Marianne Ny och i ett dokument som under tisdagseftermiddagen publicerades på Mark Stephens advokatbyrås hemsida attackerades hon på nytt.
Bland annat skriver Stephens att Marianne Ny inte har vare sig befogenhet eller grund för en begäran om utlämning. Stephens hänvisar till en dom i högsta domstolen från 2005 där det enligt Stephens står klart att det endast är polisen som får utfärda en sådan begäran. Inte är det enligt Stephens heller tillräckligt att lämna ut honom bara för att kunna förhöra honom.
Vidare upprepar Stephens att Julian Assange vid flera tillfällen då han fortfarande befann sig i Sverige erbjudit sig att låta sig förhöras, men att Marianne Ny varje gång avslagit hans begäran.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag