Julian Assange har ansökt om arbetstillstånd och uppehållstillstånd i Sverige. Foto: Peter Macdiarmid
Julian Assange har ansökt om arbetstillstånd och uppehållstillstånd i Sverige. Foto: Peter Macdiarmid

Assange söker uppehållstillstånd

Publicerad
Uppdaterad
Julian Assange har ansökt om arbetstillstånd och uppehållstillstånd i Sverige, uppger Nyhetskanalen i TV 4. Uppgiften bekräftas av Migrationsverket.
Ansökan lämnades in den 18 augusti, tre dagar innan brottsmisstankarna mot honom blev allmänt kända.
Gunilla Wikström på Migrationsverket berättar för TT att det saknas vissa uppgifter i Julian Assanges ansökan, vilket gör att verket inte ännu kan fatta beslut i ärendet.
- Vad det är som saknas kan jag inte gå in på.
Verket har bett Assange komplettera sin ansökan. När det är gjort kommer ärendet att avgöras "så fort som möjligt".
Vad uppger han för skäl för att ansöka om att bo och arbeta i Sverige?
- Jag kan inte gå in på detaljer i enskilda ärenden, men han har angivit skäl i sin ansökan, svarar Gunilla Wikström.

Saknar utgivarbevis

Med största sannolikhet vill Assange ha uppehållstillstånd i Sverige för att därmed också kunna registreras som ansvarig utgivare för Wikileaks. Organisationen, som nu använder Piratpartiets tekniska resurser för att lägga ut sitt material, saknar i dag utgivarbevis.
- Den som ska vara ansvarig utgivare måste ha åtminstone uppehållstillstånd i Sverige, säger Piratpartiets ledare Rickard Falkvinge. Han har dock inte diskuterat Assanges ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd med denne, men vet att Assange har haft för avsikt att söka.
- Jag har satt hans ansökan i samband med att han ville bli ansvarig utgivare, säger Falkvinge.

Vill inte kommentera

Advokat Leif Silbersky, som företräder Julian Assange i fallet om misstänkt ofredande, vill inte säga om hans klient också diskuterat frågan om uppehålls- och arbetstillstånd med sin advokat.
- Jag har ingen kommentar, säger Silbersky.
På frågan om något nytt polisförhör med Assange är planerat svarar Leif Silbersky att så inte är fallet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag