Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Assange riskerar inte att utlämnas till USA"

Julian Assange talar från balkongen på Ecuadors ambassad.Foto: Splash News

Wikileaks grundare Julian Assange säger sig vara orolig att han utlämnas till USA om han förs till Sverige där han är misstänkt för sexualbrott.

Nu går Storbritanniens utrikesminister William Hague ut och lovar att hans "Oro är helt ogrundad".

– Varken Sverige eller Storbritannien kan gå med på en utlämning om en persons mänskliga rättigheter riskerar att kränkas, sa William Hague under måndagen.

Julian Assange har beviljats asyl i Ecuador. Enligt Ecuadors regering riskerar Julian Assange dödsstraff om han vid en utlämning till Sverige skickas vidare till USA. Anledningen är den stora mängd hemligstämplade dokument som Julian Assanges organisation Wikileaks publicerat.

Nu går Storbritanniens utrikesminister ut och lovar att Julian Assange inte har något att oroa sig för vid en utlämning till Sverige, där han ska förhöras gällande misstankar om sexualbrott mot två kvinnor.

William Hague.Foto: Foto: Victor R. Caivano– Varken Sverige eller Storbritannien kan gå med på en utlämning om en persons mänskliga rättigheter riskerar att kränkas, sa William Hague under måndagen.

Dubbelt skydd

Enligt William Hauge är både Sverige och Storbritannien bundna enligt EU-konventionen för mänskliga rättigheter att inte lämna ut en person till ett land där han eller hon riskerar att få sina mänskliga rättigheter kränkta.

William Hauge menar också att Julian Assange har ett dubbelt skydd eftersom Sverige inte får lämna Assange vidare till ett tredje land utan Storbritanniens samtycke, om det är så att han riskerar dödsstraff eller på något annat sätt få sina mänskliga rättigheter kränkta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.