Assange rädd för döden i USA

Publicerad
Uppdaterad
Wikileaks-grundaren Julian Assange var i dag återigen i rätten när en två dagar lång rättegång inleddes.
En brittisk domstol ska besluta om han ska utlämnas till Sverige.
Assange, som misstänks bland annat för våldtäkt, motsäger sig att bli utlämnad av rädsla för att bli överlämnad till USA.
Klockan elva i dag inleddes den två dagar långa förhandlingen vid en säkerhetsdomstol i sydöstra London då Julian Assange ska försöka övertala en brittisk domare att inte bli utlämnad till Sverige.
Assange misstänks för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång mot två kvinnor i Stockholm förra året.

Mängd olika fel

Assanges försvarsadvokater hävdar att han inte bör utlämnas eftersom han inte är åtalad för ett brott, utan bara efterlyses för förhör, och på grund av att svenska åklagare har begått en mängd olika fel när de hanterat våldtäktsmisstankarna mot Assange och när de har begärt honom utlämnad från Storbritannien.
Assange fruktar att Sverige ska lämna honom vidare till USA och att han där riskerar dödsstraff för att Wikileaks har läckt tusentals dokument från amerikanska ambassader.
I en inlaga till domare Howard Riddle säger advokaterna att det finns en överhängande risk att Assange hamnar i fånglägret i Guantánamo och att han döms till döden.
Många juridiska experter säger enligt AP att påståenda om att Assange riskerar att hamna i Guantánamo-fängelset är rena fantasin.

Kan inte göra som man vill

Nils Rekke, chef för den juridiska avdelningen på Svenska åklagarmyndigheten i Stockholm, förnekar påtryckningar från amerikanska myndigheter.
- Om Assange lämnas över till Sverige i enlighet med den europeiska arresteringsordern, kan inte Sverige göra som man vill efter det. Om det finns en utlämningsstrategi från USA måste Sverige få ett godkännande av Storbritannien, säger Nils Rekke till AP.
Assange nekar till anklagelserna om sexbrott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag