Julian Assange. Foto: Dan Kitwood/Getty images
Julian Assange. Foto: Dan Kitwood/Getty images

Assange rädd för att bli utlämnad till USA

Publicerad
Uppdaterad
Julian Assange fortsätter att hålla sig undan den svenska rättvisan.
Wikileaksgrundaren är rädd för att bli utlämnad till USA och nu vädjar hans advokat i TV4 Nyheterna om att Assange ska kunna förhöras i London.
- Om du lyssnar, Marianne Ny - snälla, hör av dig. Julian vill prata med dig - här i London, säger Mark Stephens, advokat, till TV4 Nyheterna.
Åklagaren, Marianne Ny, vill förhöra Julian Assange om den våldtäkt han är misstänkt för. Hon är inte alls intresserad av att träffa Assange i London.
- Det kan jag inte göra. Jag måste följa de regler som gäller för kontakter och förhör på främmande mark. Jag har inte rätt att göra det enligt svensk och engelsk lag, säger hon till TV4 Nyheterna.

"Så kan det inte gå till"

Advokaten Mark Stephens är irriterad på Marianne Ny som han menar undanhåller information om vad anklagelserna gäller. Han hävdar också att Assange inte gömmer sig - han vill bara inte åka till Sverige.
Marianne Ny säger däremot att det är uteslutet att wikileaksgrundaren skulle lämnas ut.
- Så kan det inte gå till i ett sådant här fall. Är någon anhållen och häktad enligt svensk domstol så kan ingen – varken svensk eller utländsk myndighet bara komma och hämta vederbörande, säger hon till TV4.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag