De nysläppta dokumenten släpptes helt utan sållning - det innebär att Julian Assange nu hotas av åtal i Australien. Genom dokumenten kunde en person inom underrättelseväsendet identifieras, vilket är ett lagbrott i landet. Foto: Bulls
De nysläppta dokumenten släpptes helt utan sållning - det innebär att Julian Assange nu hotas av åtal i Australien. Genom dokumenten kunde en person inom underrättelseväsendet identifieras, vilket är ett lagbrott i landet. Foto: Bulls

Assange paniksläppte 250 000 hemliga telegram

Publicerad
Uppdaterad
Lösenordet läckte ut.
Då paniksläppte Julian Assange alla Wikileaks ambassadtelegram - utan att ta bort känsliga uppgifter.
Nu fördöms beslutet av en rad tunga medier som förut samarbetat med Wikileaks.
I går släppte Wikileaks samtliga 251 287 hemliga telegram från amerikanska utrikesdepartementet.
Tidigare har UD-telegrammen portionerats ut efter att Wikileaks, i samarbete med medier världen över, granskat och redigerat materialet, för att skydda bland andra uppgiftslämnare och regimmotståndare.
Släppet i går gjordes helt utan sållning.
Publiceringen är en del av bråket mellan Julian Assange och tidigare samarbetspartnern Guardian.

Spreds av svågern

Wikileaks motiverar det oredigerade släppet med att ett lösenord till de krypterade telegrammen spritts i en bok av Guardian-journalisten David Leigh tidigare i år.
"Guardians avslöjande bryter mot sekretessöverenskommelsen mellan Wikileaks och Alan Rusbridger, Guardians chef­redaktör", skriver Wikileaks i ett ut­talande.
"David Leigh är dessutom Alan Rusbridgers svåger, vilket gör att andra Guardian-­journalister påstår att David Leigh skyddats från efterföljderna", skriver Wikileaks.
Brittiska Guardian av­visar uppgifterna och menar att Julian Assange uppgett att lösenordet var tillfälligt. Enligt tyska Spiegel, en annan tidigare samarbetspartner, har Assange slarvat och glömt kvar det känsliga materialet på nätet.
I går gick Guardian och Spiegel ut och fördömande telegrampubliceringen tillsammans med amerikanska New York Times och spanska El Pais, som också de jobbat med Wikileaks:
"Detta var Julian Assanges eget beslut, hans och ingen annans."
"Vi beklagar Wikileaks­beslutet att publicera de oredigerade UD-telegrammen, som kan försätta källor i fara."

Kriminellt i Australien

Publiceringen kan leda till ytterligare rättsliga problem för Julian Assange.
Australien hotar med åtal eftersom minst en person inom underrättelseväsendet identifieras i telegrammen, vilket är ett lagbrott i landet.
Julian Assange sitter fort­farande i husarrest i Storbritannien i väntan på ett avgörande av Sveriges begäran att få honom utlämnad för misstänkta sexbrott.
Lyckas han slippa utvisning kan den nya publiceringen leda till att han i stället utlämnas till Australien, eftersom hans brittiska visum då gått ut, enligt Guardian.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag