Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Assange om Snowden: "Han är en hjälte"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

WASHINGTON. Wikileaksgrundaren Julian Assange kallade i en intervju med Sky News Snowden för "hjälte". Det var mycket tillfredsställande att få klara bevis för det internetspioneri som han själv och andra varnat för så länge, sade Assange.

Han uppmanade länder runt om i världen att erbjuda Snowden asyl, precis som han själv fått skydd på Ecuadors ambassad i London.

I en annan intervju för australisk radio sade Assange att han har haft indirekt kontakt med Snowden.

– Vi har haft indirekt kommunikation med hans folk, sade Assange, som inte ville gå in på några detaljer.

I en intervju med amerikanska CNN ger Wikileaksgrundaren Snowden rådet att fly till Sydamerika, annars riskerar han att vara där Bradley Manning är om tre år.

Övervakningen får stöd

En majoritet av amerikanerna stöder dock USA:s omfattande övervakningsprogram, visar en mätning som Pew gjort åt Washington Post. 56 procent av de tillfrågade tyckte att det var godtagbart att underrättelseorganet NSA hade tillgång till privatpersoners teletrafik.

Och 45 procent tyckte det var acceptabelt att myndigheterna övervakar enskildas aktivitet på internet, om det kan leda till att förebygga terrordåd som 11 septemberattackerna 2001.

Men Edward Snowden, som läckte uppgifter om USA:s enorma övervakningsprogram Prism, till Washington Post och brittiska The Guardian, har ändå stöd hos en del amerikaner. Över 30 000 personer stödde på internet en vädjan till president Barack Obama att benåda Snowden om han åtalas och döms. En insamling på Facebook för att bekosta Snowdens försvar samlade in 8 000 dollar på några timmar.

Kan tas upp av Vita huset

Om uppropet samlar 100 000 namn före 9 juli kommer Vita huset att ta upp det till övervägande och svara, allt enligt Obamaregeringens rutiner som infördes för att engagera folket i politiken.

Vita husets talesman Jay Carney ville på måndagen inte kommentera uppropet eller Snowdens framtid.

– Bedömningar av skadorna görs av berörda myndigheter, sade han.

NSA har begärt en brottsutredning om läckan och USA:s justitiedepartement har sagt att en sådan är i inledningsskedet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.