Foto: Bertil Ericson / Scanpix
 Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Assange misstänks för våldtäkt - igen

Publicerad
Uppdaterad
Wikileaksgrundaren Julian Assange kan komma att åtalas för våldtäkt.
Detta efter att överåklagare Marianne Ny beslutat att återuppta förundersökningen kring brottsrubriceringen som chefsåklagare Eva Finné valde att lägga ned.
- Jag är glad, säger Claes Borgström, kvinnornas målsägarbiträde, till Expressen.se.
Inledningsvis misstänktes Julian Assange för våldtäkt mot en kvinna och ofredande mot en annan. Han anhölls därför i sin frånvaro av jouråklagare Maria Häljebo Kjellstrand.
Ett dygn senare tyckte chefsåklagare Eva Finné vid City åklagarkammare i Stockholm dock att det räckte med att utreda Assange för ett fall av ofredande.
Försvarsadvokat Claes Borgström, som är kvinnornas målsägarbiträde, reagerade omedelbart och begärde överprövning.
- Det kvinnan har berättat innefattar enligt min uppfattning ett brottsligt handlade från Assange och enligt min bedömning ligger det i gränstrakterna till våldtäkt. Att Eva Finné anser att det inte ens är sexuellt ofredande har jag ingen förståelse för, sa Borgström då.

Utreder på nytt

Nu får Claes Borgström rätt.
Marianne Ny, överåklagare vid Utvecklingscentrum i Göteborg, anser även hon att det finns all anledning att utreda Julian Assange för grövre brott än ofredande.
Ny har beslutat att förundersökningen om våldtäkt ska återupptas och även att förundersökningen om ofredande ska omfatta samtliga händelser i anmälan, vilka är att rubricera som sexuellt tvång och sexuellt ofredande, skriver Marianne Ny i sitt beslut.
- Nu har vi fått gehör för vår uppfattning av händelserna. Det är klart att jag är glad över det beslutet. Det är precis i enlighet med den bedömning som jag har gjort. Framför allt är jag glad för mina klienters skull. Nu kan vi helt lägga all ryktesspridning åt sidan, att de skulle ha hittat på allting, menar Claes Borgström.

Tar över ansvaret

Det innebär att advokatens klienter kommer att höras mer ingående kring händelserna, liksom Julian Assange själv.
Marianne Ny tar över ansvaret för utredningen från Eva Finné och assisteras av vice chefsåklagare Erika Lejnefors vid Västerorts åklagarkammare.
Lejnefors har nyss fått information om att Wikileaks grundare misstänks för våldtäkt.
Är han gripen?
- Jag går inte in på sånt, säger Lejnefors til Expressen.se.
Men vet du hur det ligger till?
- Ja, det gör jag.
Hon tillägger:
- I övrigt kommer jag inte att besvara fler frågor i ärendet.
Expressen.se har sökt Eva Finné, utan framgång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag