Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Assange-kvinnorna träder fram efter tio år

Anna Ardin anmälde Julian Assange för sexuella övergrepp för tio år sedan, en utredning som lades ner 2019. I TV4:as ”Kalla fakta” träder hon för första gången fram och berättar om det hon utsattes för.
Anna Ardin och Sofia.
Foto: Lovisa Thuresson/ ”Kalla fakta”/ TV4
Julian Assange.
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Julian Assange misstänktes för två fall av sexuella övergrepp mot kvinnor i Sverige – en utredning som lades ner 2019.

I TV4:s ”Kalla fakta” berättar nu kvinnorna om vad de utsattes för – och hatet som kom efteråt.

– Allt som jag någonsin sagt har vänts emot mig, säger Anna Ardin, en av kvinnorna.

Det var en utredning som pågick i nio år. Efter ett Sverigebesök 2010 blev Wikileaks-grundaren Julian Assange misstänkt för sexbrott mot två kvinnor, vilket Expressen avslöjade på förstasidan i en nyhet av Diamant Salihu och Niklas Svensson. Det var i slutet av sommaren 2010.

Under de kommande nio åren skulle flera rättsliga turer följa. Slutet kom i november 2019, då förundersökningen lades ner.

– Jag gör bedömningen att bevisningen inte håller för ett åtal, sa vice överåklagare Eva-Maria Persson.

I TV4:s ”Kalla fakta” berättar nu de två kvinnorna om hur det varit för dem, mer än tio år efter att Assange anmäldes.

Efter ett Sverigebesök 2010 blev Wikileaks-grundaren Julian Assange misstänkt för sexbrott mot två kvinnor, vilket Expressen avslöjade.
Foto: Expressen

Berättar om övergreppen

2010 jobbade Anna Ardin som pressekreterare för Sveriges kristna socialdemokraters förbund, Broderskapsrörelsen. De skulle hålla ett seminarium i LO-borgen, dit Julian Assange bjöds in som hedersgäst. 

Anna säger att Wikileaks-grundaren fick bo hos henne, då han inte ville bo på hotell. Egentligen skulle hon vara bortrest, men av jobbskäl kom hon hem den andra kvällen.

Hon möttes av Assange i sin hall.

– Då tog han fram en behå från min underklädeslåda, och så sa han ”jag tittade på den här och då tänkte jag att det här är någon jag gärna vill träffa”, säger hon i programmet.

Anna Ardin valde att ignorera kommentaren. De gick ut på middag, pratade och hade trevligt. När de kom hem kysstes de, vilket även hon ville.

Övergreppet kom senare när hon skulle gå och lägga sig, säger hon.

”Kalla fakta” går inte in på detaljerna eftersom de inte prövats i ett åtal. Anna Ardin beskriver det som ”hänsynslösa handingar mot hennes vilja”.

”Då förstod jag”

Efteråt kände hon skam och försökte förtränga händelsen. Men samtidigt vägrade Assange lämna lägenheten.

Hon berättar att det tog en vecka innan han lämnade hemmet. Det var samma morgon som Anna kontaktades av Sofia, som ville få tag i Assange. Samtalet kom från Södersjukhusets avdelning för våldtagna kvinnor.

Sofia är den andra kvinnan. I ”Kalla fakta” berättar hon om ångern. Hur Julian Assange tjatade om att få följa med henne hem och hur hon till slut gick med på det.

Sofia vill inte berätta om det som står i polisutredningen. Men i programmet förklarar hon varför hon ville nå Assange.

– Jag känner att jag måste tala om för honom om hur otroligt dåligt jag mår av det han gjorde, säger hon.

Anna Ardin kände igen berättelsen:

– Jag förstår att han vill ha utlösning i kvinnor mot deras vilja, att det är ett mönster i det, säger hon i programmet.

Kvinnorna berättar om övergreppen i ”Kalla fakta”.
Foto: Lovisa Thuresson/ ”Kalla fakta”/ TV4

”Har vänts emot mig”

Tio år har gått sedan kvinnorna valde att anmäla övergreppen till polisen. De säger att de mötts av hot och hat sedan dess.

Nyheten spreds i medier världen över, och från flera håll riktades misstro mot dem. Enligt en konspirationsteori var de CIA-agenter, ute efter att få Assange utlämnad till USA. 

Wikileaks-grundaren har samtidigt nekat till anklagelserna, och sagt att han inte vet vilka kvinnorna är.

– Själva övergreppet är långt bak, men allt som jag någonsin sagt har vänts emot mig, säger Anna Ardin i ”Kalla fakta”.

Sofia fortsätter:

– Vi har blivit så otroligt beskyllda för en massa saker och attackerade, utsatta för så många olika typer av oförrätter. Det finns så många saker man egentligen skulle vilja ha upprättelse för.

Kalla fakta publiceras på TV4 Play och C More klockan 19.00 på tisdagen.


ASSANGE-FALLET

■ Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för olika sexualbrott mot två kvinnor. Förundersökningen om våldtäkt lades ned redan efter några dagar, men återupptogs i september samma år. Assange häktades i sin frånvaro i november 2010.

■ Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Svenska åklagare hade i flera år ambitionen att Assange skulle höras i Sverige.

■ I mars 2015 meddelade överåklagare Marianne Ny att hon ville förhöra honom i London. Detta sedan hon kritiserats av Svea hovrätt hösten 2014 för att inte leva upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt.

De misstänkta brotten mot en av kvinnorna – olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande – preskriberades i augusti 2015.

■ Först i november 2016 kom förhören till stånd, ledda av ecuadorianska åklagare.

■ 2017 lades brottsutredningen mot Assange ned, eftersom dåvarande åklagare kommit till slutsatsen att det inte längre gick att driva utredningen framåt.

■ Men när Assange i april i år greps på ambassaden av brittisk polis hamnade allt i ett annat läge, och förundersökningen mot honom återupptogs av Åklagarmyndigheten.

■ I juni hölls en häktningsförhandling mot Assange vid Uppsala tingsrätt, då åklagaren Eva-Marie Persson ville få honom häktad och sedan utfärda en europeisk arresteringsorder för att begära Assange utlämnad till Sverige. Tingsrätten avslog dock åklagarens häktningsbegäran, då den ansåg att det skulle gå att hålla förhör med honom i Storbritannien med hjälp av en europeisk utredningsorder.

■ Sedan dess har ett antal vittnesförhör hållits. Den 19 november 2019 meddelade Persson att hon lägger ned förundersökningen mot Julian Assange.

(TT)

Se mer:

Wikileaks-grundaren har åtalats för olaga dataintrång och spioneri i USA.
Julian Assange blev pappa till två barn under tiden som han tillbringade i Ecuadors ambassad.Allting hölls hemligt från omvärlden, avslöjar Wikileaks-grundarens okända flickvän Stella Morris. Klippet är från april 2020.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.