Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Assange kan lämnas ut – har bara ett villkor

Julian Assange kan gå med på att utelämnas till USA. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP TT NYHETSBYRÅN
Men bara om Chelsea Manning benådas. Foto: Uncredited / AP U.S. ARMY

Julian Assange går med på att utlämnas till USA - på ett villkor.

Först måste Barack Obama benåda Chelsea Manning som 2013 dömdes till ett långt fängelsestraff för att ha läckt hemlighetsstämplat material.

I fyra och ett halvt års tid har Wikileaks-grundaren Julian Assange varit fast på Ecuadors ambassad i London, där han fått politisk asyl.

Utanför ambassaden väntar brittisk polis på att gripa honom för domstolsbeordrad överlämning till Sverige där Assange misstänks för våldtäkt sedan 2010.

Assange menar att han under hela tiden har varit välvilligt inställd till att låta den svenska processen ha sin gång, men avstått att lämna ambassaden eftersom han är rädd för att han i sin tur kommer att lämnas ut till USA, där det finns en så kallad "grand jury"-utredning mot honom som rör allvarlig brottslighet i samband med att Wikileaks publicerat hemlighetsstämplad information.

Assange redo att överlämna sig

Men nu kan allt ha vänt.

På fredagskvällen twittrade Wikileaks officiella konto ut ett inlägg om att Assange är redo att gå med på att bli överlämnad till amerikanska myndigheter, förutsatt att Barack Obama benådar Chelsea Manning.

 

 

Uppges vara på Obamas lista över möjliga benådningar

Chelsea Manning pekades ut som källan till den läcka som Wikileaks publicerade under 2010. Förutom hundratusentals hemlighetsstämplade dokument om krigen i Irak och Afghanistan innehöll läckan en film som visade hur amerikanska soldater oprovocerat sköt ett dussintal människor - däribland två Reuters-journalister - till döds från en helikopter.

Assange påstådda vilja att överlämna sig själv i utbyte mot Mannings frihet är inte taget ur luften. Tidigare i veckan rapporterade NBC News uppgifter om att Chelsea Manning finns på Obamas lista över möjliga fångar som han planerar att benåda i samband med att hans presidentperiod löper ut.

Chelsea Manning har avtjänat sex år av ett 35-årigt fängelsestraff.