Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Assange kan fly
i ambassadbil

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Julian Assange.
Foto: Peter Macdiarmid

STOCKHOLM. Ett beslut om huruvida Julian Assange får asyl i Ecuador väntas inom kort. Men det är fortfarande oklart hur Wikileaksgrundaren ska kunna ta sig dit från landets Londonambassad där han suttit sedan den 19 juli.

Enligt UD finns det en bestämmelse i Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser som gör att ambassadfordon är immuna och att han alltså kan fly i en bil.

– De får inte genomsökas eller beslagtas, säger Anders Nyström, protokollförare på UD.

På tisdagen uppgav en anonym källa för brittiska tidningen The Guardian att Ecuadors president Rafael Correa kommer att bevilja Julian Assange asyl. Detta tillbakavisades senare av presidenten som "ett falskt rykte".

Wikileaksgrundaren tog sin tillflykt till ambassaden för att undvika att utlämnas till Sverige där han är anklagad för sexbrott.

Wrange skeptisk

Pål Wrange, docent i folkrätt på Stockholms universitet, är skeptisk till Assange möjligheter att fly även om han får asyl.

– Ecuador har ingen rätt att föra honom ut ur landet och jag kan inte se någon praktisk möjlighet till hur de ska åstadkomma det om de inte lyckas lura både brittisk polis och myndigheter på flygplatsen, säger Wrange.

Han tillägger att polis har rätt att stoppa en diplomatbil.

– Dessutom måste han ju någon gång gå ur diplomatfordonet och in i planet. Det är en uppenbart olaglig handling enligt brittisk lag att föra ut en misstänkt brottsling och diplomater kan inte åtalas eller häktas men de kan stoppas om de begår ett brott.

"Brott mot folkrätten"

Spekulationerna om hur Assange ska kunna fly har fortsatt att växa, bland annat har det pratats om att han skulle kunna färdas i en stor diplomatsäck, något som Wrange inte heller finner troligt.

– I princip kan de behålla honom på ambassaden i evig tid men det är ett brott mot folkrätten, för man får inte använda ambassaden för det ändamålet. Då kan det också hända att britterna svarar med att utvisa en ecuadoriansk ambassadör, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.