Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Assange kan få stanna här i 200 år"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Julian Assange höll presskonferens från balkongfönstret på Ecuadors ambassad.
Foto: Splash News

Här är Ecuadors senaste besked om Julian Assange.

"Han kan få stanna här i åtta år... två århundraden", säger en talesperson för Ecuadors London-ambassad.

Julian Assange har beviljats asyl i Ecuador och befinner sig fortfarande i landets ambassad i London.

Ecuadors regering uppges ha uttryckt "förvåning och besvikelse " över att Storbritannien inte har gjort något försök att kontakta dem sedan Julian Assange fick asyl för en vecka sedan, skriver The Independent.

Dåliga relationer

Uttalandet är ett tecken på hur dåliga relationerna har blivit mellan Ecuador och Storbritannien sedan Wikileaksgrundaren klev in på Ecuadors ambassad för två månader sedan.

London-ambassaden har också gått ut och sagt att alla förfrågningar från brittiska myndigheter, om att hålla samtal om Assange, bör följas av en skriftlig bekräftelse att hotet mot ambassaden har dragits tillbaka.

– Det är inte ett krav men det är det bästa vi kan göra. Det skulle vara ett tecken på god tro, säger en talesman för ambassaden, enligt The Independent.

"Kan öppna dörren"

Och det verkar som Assange är välkommen att stanna länge på ambassaden. "Han kan få stanna här i åtta år... två århundraden", säger en talesperson för ambassaden. "Så länge som han vill".

Talesmannen fick också frågan om ambassaden kommer att hjälpa Assange att fly från Storbritannien.

– Jag kan öppna dörren för honom om han vill men jag kan inte hjälpa honom att fly, säger talespersonen enligt The Independent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.