Den våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren Julian Assange tänker stanna i Sverige och här bevisa sin oskuld, säger han i en telefonintervju med den franska nyhetsbyrån AFP. Foto: Bertil Ericson
Den våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren Julian Assange tänker stanna i Sverige och här bevisa sin oskuld, säger han i en telefonintervju med den franska nyhetsbyrån AFP. Foto: Bertil Ericson

Assange: Jag är enda offret

Publicerad
Uppdaterad
Julian Assange riktar skarp kritik mot svensk polis och åklagare i en intervju med AFP.
Wikileaks-grundaren uppger även att han har uppgifter om att den amerikanska regeringen kontaktat den svenska angående Wikileaks.
- Det enda offret här är jag, säger Assange om åklagarens misstankar.
Julian Assange befinner sig i Sverige och här kommer han att förbi i väntan på att misstankarna mot honom utreds.
Julian Assange säger till nyhetsbyrån AFP att han kommer att stanna i landet för att bevisa sin oskuld.

Till attack

Samtidigt går han till attack mot de två kvinnor som anmält honom för våldtäkt och säger att det handlar om ”personliga vendettor”.
Åklagarens agerande menar Julian Assange motiveras av "karriärism".
– Det enda offret här är jag, säger Assange till AFP rapporterar TT.
Julian Assange anklagar även svensk polis för att vägra berätta för honom om han är efterlyst.
Wikileaks har sitt material på servrar som står i Solna. Man har valt Sverige på grund av den starka lagstiftningen som skyddar uppgiftslämnare.

Bytt advokat

Men i intervjun med AFP kommer Julian Assange med häpnadsväckande uppgifter.
Wikileaks-grundaren uppger sig ha fått information från två källor inom underrättelsekretsar om att USA i augusti lät den svenska regeringen förstå att Sverige inte får bli en tillflyktsort för Wikileaks.
Expressen.se har sökt Juilan Assange utan resultat.
På det svenska Utrikesdepartementet förnekar man att man kontaktats av USA.
– De har inte varit i kontakt med oss den officiella vägen. Varken i Stockholm eller på ambassaden i Washington, säger UD:s presschef Anders Jörle.
Julian Assange har nyligen begärt att få en ny advokat, och Stockholms tingsrätt väntas i dag onsdag byta ut hans tidigare advokat, Leif Silbersky, mot Björn Hurtig.
Expressen har sökt Björn Hurtig utan resultat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag