Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Assange stämmer Ecuadors regering

Julian Assange har befunnit sig på Ecuadors ambassad i London i drygt sex år.
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Han har fått skydd på Ecuadors ambassad i sex år för att undkomma rättvisan.

Men nu stämmerJulian Assange landet – och hävdar att Ecuador bryter mot hans "grundläggande rättigheter och friheter", uppger Sky News.

Det var i augusti 2012 som Wikileaks-grundaren Julian Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London för att undvika att utlämnas till Sverige, där han var misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande av två kvinnor.

Den svenska brottsutredningen är nedlagd, men brittiska myndigheter anser att han bör gripas för brott mot villkoren för sin borgen. Det innebär att Julian Assange fortfarande vägrar att lämna ambassaden, eftersom han fruktar att i förlängningen bli utlämnad till USA.

Måste ta bättre hand om sin katt

Men samtidigt väljer nu Wikileaks-grundaren att stämma sina värdar – och anklagar Ecuadors regering för att bryta mot hans "grundläggande rättigheter och friheter".

Wikileaks advokat Baltasar Garzon anlände till Ecuador under fredagen för att driva målet. Han har lämnat in en stämningsansökan och saken väntas tas upp i domstol under nästa vecka, uppger Sky News.

Anledningen till osämjan mellan Julian Assange och Ecuador är att ambassaden har begränsat hans kommunikation med omvärlden. 

Ambassaden hänvisar till budgetneddragningar som innebär att beskickningen från och med december inte kommer att betala för hans mat, tvätt eller läkarundersökningar. De kräver dessutom att Assange, i utbyte mot politisk asyl, ska städa badrummet och ta bättre hand om sin katt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.