Foto: Jens Buttner
 Foto: Jens Buttner

Assange: Hillary Clinton borde avgå

Publicerad
Uppdaterad
Nu talar Julian Assange ut - för första gången sedan Wikileaks släppte de senaste dokumenten.
Sent i natt efterlystes han av Interpol.
Julian Assange satt i går framför en datorskärm i ett anonymt rum på okänd plats i världen och gav en exklusiv intervju till Time Magazine via Skype.
Där ger han bland annat sin syn på amerikanska utrikesministern Hillary Clinton efter att dokumenten som Wikileaks publicerat visar att hon uppmanat amerikanska diplomater att spionera.
- Hon borde avgå på grund av det, USA bryter mot internationella avtal som man skrivit under, säger Julian Assange.

"Civil lydnad"

Han förnekar samtidigt anklagelserna om att Wikileaks ägnar sig åt brottslig, terrorliknande verksamhet:
- Vi praktiserar civil lydnad och försöker göra världen mer mänsklig.
Men han är nu efterlyst av Interpol. Sent i natt gick de ut med en arresteringsorder på Julian Assange, uppger Sky News.
Den nuvarande publiceringen av dokument från olika ambassader kommer fortgå de närmaste dagarna, men sedan är det bankerna som kan vänta sig nya avslöjanden.
- Ja, bankerna finns där. Det kommande bankmaterialet är på tiotusentals dokument, jämfört med hundratals som vi haft vid andra tillfällen, säger Julian Assange.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag