Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Assange går med på DNA-test i London

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Philip Toscano
Här, på Ecuadors ambassad, befinner sig Assange.
Foto: Jordan Mansfield

Julian Assange har sagt att han ställer upp på att träffa svensk polis och höras om våldtäktsanklagelserna.

Nu meddelar åklagarmyndigheten:

"Åklagaren har fått Assanges samtycke med vissa villkor till att förhöra honom i London", skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Även ett DNA-prov har han lämnat samtycke till – men när det kan ske är oklart.

Pressmeddelandet lades ut på åklagarmyndighetens hemsida på fredagsförmiddagen:

"Åklagarna har fått Julian Assanges samtycke med vissa villkor till att förhöra honom i London och genomföra ett DNA-prov. Åklagarna har bett om klargörande av innebörden av de villkor som ställts.

Överåklagare Marianne Ny säger, enligt pressmeddelandet:

– Vi kommer, så snart som det står klart att villkoren inte innebär något hinder för de planerade åtgärderna, att skicka en begäran om rättslig hjälp från Storbritannien om att få genomföra utredningsåtgärderna. En framställan kommer även att skickas till Ecuador om tillstånd att genomföra åtgärderna på landets ambassad i London.

Det är i dag inte möjligt att bedöma när ett förhör kan äga rum, framgår det av pressmeddelandet.

Expressen talade med överåklagare Marianne Ny, som leder Assangeutredningen, på fredagen bara några minuter innan pressmeddelandet släpptes. Då var hon mycket förtegen:

– All information lämnar vi på vår hemsida.

Åker ni ner nu?

– Du får gå in på hemsidan, där kommer all information att läggas ut.

Hur ser du på den fortsatta utredningen?

– Ja, om det är okej för dig så är jag tacksam om du i stället kan vända dig till vår hemsida när informationen kommer upp. Det är inte möjligt att ge enskilda intervjuer.

Expressen har sökt Julian Assange advokat Thomas Olsson.

Frontpersonen bakom Wikileaks har varit häktad i sin frånvaro sedan den 18 november 2010, misstänkt för våldtäkt, tre fall av sexuellt ofredande samt olaga tvång av två kvinnor i Stockholm samma år. Han har, trots påtryckningar från rättsväsendet, konsekvent vägrat att åka till Sverige för att låta sig bli förhörd om anklagelserna.

Julian Assange har förklarat det med att han fruktar att Sverige ska lämna ut honom till USA, ett land som han menar vill ställa honom inför rätta för de avslöjanden han medverkat till via Wikileaks.

Sedan två år tillbaka lever han på Ecuadors ambassad i London, där han fått fristad och politisk asyl. Det är också där som förhöret med svensk polis, och DNA-testet, är tänkt att genomföras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.