Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Assange går fri från brottsanklagelser

I morgon läggs två av brottsmisstankarna ned mot Julian Assange. Och på tisdag läggs den tredje ned, vilket gör att han går fri från sexbrottsanklagelserna från den svenska kvinnan, rapporterar DN.
Foto: John Stillwell
Julian Assange på Ecuadors ambassad i London.
Foto: Rosie Hallam

I morgon läggs två av brottsmisstankarna ned mot Julian Assange. Och på tisdag läggs den tredje ned, vilket gör att han går fri från sexbrottsanklagelserna från den svenska kvinnan, rapporterar DN.

Då återstår bara misstanken om våldtäkt.

Kvinnan bakom anmälan känner både irritation och lättnad, enligt sin advokat.

– Å ena sidan har hon en rättspolitisk inställning som inte bara gäller henne själv. Man ska helt enkelt inte kunna göra brott av det här slaget och sedan hålla sig undan rättvisan, säger kvinnans advokat Claes Borgström till Expressen.

Samtidigt har det utdragna förloppet gjort det svårt för kvinnan att gå vidare, enligt Borgström.

– För fem år sedan hoppades hon på att Assange skulle ställas inför rätta och svara på de här anklagelserna. Men lever sitt vanliga liv och har lagt det här bakom sig. Den dominerande känslan är en lättnad över att det är över, även om inte händelsen är borta, säger Claes Borgström.

Våldtäktsmisstankarna finns kvar

Julian Assange är misstänkt två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång mot kvinnan 2010 13, 14 och 18 augusti. 

Men den svenska åklagaren kommer inte hinna träffa Assange innan det gått fem år eftersom Sverige först vill ha ett avtal med Ecuador om rättshjälp.

– Detta accepterades av Ecuador i måndags och de föreslog att vi skulle mötas för diskussioner nu på fredag. Men vi behöver lite mer tid för att förbereda oss, säger Cecilia Riddselius, chef för centralmyndigheten vid justitiedepartementet till DN.

Men misstankarna om våldtäkt mot den andra kvinnan kvarstår. Det preskriberas inte förrän år 2020. Och Åklagarmyndigheten fortsätter att arbeta för att utreda den misstanken. 

– Åklagaren vill fortfarande få till stånd förhör om den misstanken, säger Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten till DN.

Assanges advokat: "Utredningen borde lagts ned"

Assanges försvarare, Thomas Olsson, är säker på att de misstänkta brott som nu preskriberas i vilket fall som helst aldrig skulle ha lett till åtal.

– Hade man genomfört de här förhören med Assange i London på ett tidigare stadium, hade man med all säkerhet kunnat lägga ned utredningen redan då, säger han till Expressen.

Hur ser ni på den kvarvarande misstanken om våldtäkt?

– Även där måste utredningen anses vara anmärkningsvärt tunn. När det kommer till stödet för anklagelsen, är bevisningen på gränsen till obefintlig, säger Thomas Olsson.

Hur ställer ni er till fortsatta förhör?

– Vi har efterfrågat de här förhören under flera år. Åklagaren har avböjt våra förslag utan närmare motivering. Om det finns något vi kan göra för att få de här förhören till stånd så gör vi självklart det, säger Thomas Olsson till Expressen.

Det var under ett Sverigebesök i augusti 2010 som de polisanmälda händelserna inträffade. Assange förhördes vid ett tillfälle och reste sedan till England.

De juridiska turerna sedan dess kan, grovt förenklat, sammanfattas i att Assange blev häktad i Storbritannien, släpptes mot borgen, fick reseförbud, samt sökte och fick asyl på Ecuadors ambassad i London.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.