Julian Assange är talesperson för sajten Wikileaks som hjälper läckor att föra vidare hemlig information från myndigheter, företag och organisationer. I Sverige utreds han nu för ofredande. Foto: Peter Macdiarmid
Julian Assange är talesperson för sajten Wikileaks som hjälper läckor att föra vidare hemlig information från myndigheter, företag och organisationer. I Sverige utreds han nu för ofredande. Foto: Peter Macdiarmid

Assange förhördes av polisen

Publicerad
Uppdaterad
Wikileaks frontfigur Julian Assange har nu förhörts av svensk polis.
I går måndag delgavs han misstanke om ofredande, men nekade.
- Han uppfattar sig som oskyldigt indragen i den här bisarra historien, säger advokat Leif Silbersky till Expressen.se.
Julian Assange förhördes i går på måndagskvällen av två poliser. Även en tolk och Assanges advokat Leif Silbersky fanns närvarande.
– Han hördes i går kväll, säger Leif Silbersky.
Julian Assanges delgavs misstanke om ofredande. Vad detta ofredande skulle bestå i vill Leif Silbersky inte berätta.
– Jag går inte in specifikt på vad det handlar om, säger Leif Silbersky.
Julian Assange upplever den pågående utredningen som påfrestande.
– Han uppfattar sig som oskyldigt indragen i den här bisarra historien, säger Leif Silbersky.
Inga ytterligare förhör är planerade, enligt Leif Silbersky.
– Nu får vi se vad åklagaren tar för ställning. Jag utgår från att det kommer relativ snabbt, säger Leif Silbersky.
Leif Silbersky säger sig aldrig ha varit med om en liknande utredning och är mycket kritisk till åklagarens agerande.
– Jag upplever det som en av de mest besynnerliga juridiska turer som jag varit med om.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag