Julian Assange, som flydde till Ecuadors ambassad i London 2012, anses av FN vara "godtyckligt frihetsberövad". Foto: Rupert Hartley/Rex/ShutterstockJulian Assange, som flydde till Ecuadors ambassad i London 2012, anses av FN vara "godtyckligt frihetsberövad". Foto: Rupert Hartley/Rex/Shutterstock
Julian Assange, som flydde till Ecuadors ambassad i London 2012, anses av FN vara "godtyckligt frihetsberövad". Foto: Rupert Hartley/Rex/Shutterstock
Pressuppbådet vid Ecuadors ambassad i London var stort när Julian Assange talade på fredagen. Foto: Carl Court/Getty Images EuropePressuppbådet vid Ecuadors ambassad i London var stort när Julian Assange talade på fredagen. Foto: Carl Court/Getty Images Europe
Pressuppbådet vid Ecuadors ambassad i London var stort när Julian Assange talade på fredagen. Foto: Carl Court/Getty Images Europe
Enligt DN ansåg Tochilovsky att Assange endast befinner sig på ambassaden för att undvika ett gripande, på samma sätt som många andra när de flyr rättvisan. Foto: Rupert Hartley/Rex/ShutterstockEnligt DN ansåg Tochilovsky att Assange endast befinner sig på ambassaden för att undvika ett gripande, på samma sätt som många andra när de flyr rättvisan. Foto: Rupert Hartley/Rex/Shutterstock
Enligt DN ansåg Tochilovsky att Assange endast befinner sig på ambassaden för att undvika ett gripande, på samma sätt som många andra när de flyr rättvisan.  Foto: Rupert Hartley/Rex/Shutterstock

Assange fick rätt – som de flesta andra

Publicerad

Julian Assange fick rätt av FN och ansågs vara "godtyckligt frihetsberövad".

Föga oväntat visar det sig.

Enligt Dagens Nyheter fattar FN:s beslutande panel UNWGAD alltid samma beslut.

Beskedet offentliggjordes tidigare under veckan. Julian Assange, som flydde till Ecuadors ambassad i London 2012, anses av FN vara "godtyckligt frihetsberövad".

Hittills har varken brittisk polis eller svenska myndigheter svarat på uppmaningen och man ser inte panelens beslut som något definitivt eller juridiskt bindande.

Och kanske gör man rätt.

DN har granskat UNWGAD, den oberoende panelen som består av fem stycken ledamöter. Panelen instiftades 1991 och fattar beslut just gällande godtyckliga frihetsberövanden.

En ledamot tyckte annorlunda

Det visar sig att panelen har fattat 1 325 beslut under de senaste 25 åren. I 99.8 procent av fallen landar man i slutsatsen att personen i fråga har frihetsberövats. Sannolikheten att panelen skulle fatta ett annorlunda beslut i fallet Assange var således väldigt låg.

UNWGAD består av fem ledamöter som regelbundet byts ut. Enligt DN består den nuvarande panelen av Seong-Phil Hong (Sydkorea), José Guevara (Mexiko), Sétondji Roland Adjovi (Benin), Leig Toomey (Australien) och Vladimir Tochilovsky (Ukraina). Samtliga ledamöter har någon form av bakgrund inom människorätt eller internationell rätt.

En ledamot röstade emot beslutet

Den enda ledamoten som röstade emot beslutet var den sistnämnda, ukrainaren Vladimir Tochilovsky.

Enligt DN ansåg Tochilovsky att Assange endast befinner sig på ambassaden för att undvika ett gripande, på samma sätt som många andra när de flyr rättvisan.

"Men sådana platser för självvald isolering kan inte betraktas som frihetsberövande i arbetsgruppens mening", skriver han i beslutsunderlaget.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag