"Assange får
asyl i Ecuador"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Wikileaks-grundaren Julian Assange får asyl i Ecuador efter att landets president Rafael Correa (till höger) har beviljat detta.
Foto: Martin Alipaz / Epa / Scanpix

Julian Assange har beviljats asyl till Ecuador, uppgav brittiska The Guardian tidigt på tisdagskvällen.

Under kvällens gång har dock uppgifterna visat sig vara mer och mer osäkra.

– Om det stämmer så innebär det att han inte längre kan utlämnas till Sverige, säger Assanges svenska advokat Per E Samuelson till Expressen.se.

Wikileaks grundare Julian Assange har befunnit sig på Ecuadors ambassad i London sedan den 19 juni i år. När han kom dit sökte han politisk asyl till Ecuador med hänvisning till FN:s deklaration för mänskliga rättigheter.

Därefter gick Ecuadors ambassad ut med ett pressmeddelande om att Assange skulle få stanna kvar på ambassaden medan hans asylärende behandlas.

Enligt The Guardian har Ecuadors president Rafael Correa nu beviljat Assanges asylansökan.

– Ecuador kommer att bevilja Julian Assange asyl, säger en myndighetsperson i Ecuadors huvudstad Quito, enligt The Guardian.

"Kan inte bekräfta det"

Om detta stämmer är dock oklart. Enligt Reuters känner Wikileaks inte till att Ecuador ska ha beviljat Assanges ansökan om asyl.

– Jag kan inte bekräfta det. Jag pratade nyss med honom (Assange) och han sa att han inte hade blivit informerad heller, säger Wikileaks talesperson Kristinn Hrafnsson till Reuters.

Ecuadors president har nu gått ut på Twitter för att dementera ryktena.

– Ryktet om Assange asyl är falskt. Inget beslut har tagits ännu, skriver han på sin Twitter.

"Ingenting med förundersökningen att göra"

När Expressen.se når Assanges svenska advokat Per E Samuelson på tisdagskvällen känner han inte till att Ecuador ska ha beviljat Assange politisk asyl.

– Jag har inte hört något om det. Om det stämmer så innebär det att han inte längre kan utlämnas till Sverige i och med att Ecuador har beviljat honom politisk asyl, säger Per E Samuelson.

Han betonar att det faktum att Assange inte vill till Sverige inte har något som helst med den svenska rättsprocessen mot honom att göra.

– Det har ingenting med förundersökningen mot honom att göra, säger Per E Samuelson.

Vid gott mod

Senaste tillfället han hade kontakt med Assange var för några dagar sedan.

– Då var han vid gott mod, som han alltid är, säger Per E Samuelson.

Det är oklart huruvida Assange kommer att kunna lämna ambassaden utan att gripas av brittisk polis.

– Det är en praktisk fråga som jag och de andra advokaterna får kika närmare på, säger Per E Samuelson.

Om det inte går skulle beviljandet av asyl kunna tolkas som en symbolisk gest.

– För att mr Assange ska få lämna England krävs det ett tillstånd från den brittiska regeringen. Är det möjligt? Det är något som vi måste tänka på, säger Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño, enligt The Guardian.

Rädd för utlämning till USA

En myndighetsperson har tidigare uppgett att Ecuadors regering ser på Assanges begäran som en humanitär fråga.

Assange finns på Ecuadors ambassad i London för att undvika att utlämnas till Sverige där han anklagats för bland annat våldtäkt på två kvinnor.

"Helt otroligt"

När Expressen.se får tag i Claes Borgström, som representerar de två kvinnorna, har han inte heller hört något om Ecuadors beslut.

– Det är helt otroligt om det är sant. Framför allt är det otroligt hur mycket han försöker komma undan, säger Claes Borgström.

Han betonar att hans fokus ligger på de två kvinnorna och rättsprocessen i Sverige, inte Assange i allmänhet.

– Men det är oerhört beklagligt. De hoppas på att rättvisa ska skipas och att han ska få stå till svars för det han har gjort, säger Claes Borgström.


Åtalad i Sverige

Wikileaks sajt publicerade 2010 mängder med hemliga amerikanska diplomatiska meddelanden och Assange säger sig nu frukta att han ska skickas vidare från Sverige till USA där han anser att hans liv svävar i fara.

Assange är inte åtalad i Sverige för de brott han anklagas för. Om han ska vara frihetsberövad om han kommer till Sverige avgör Stockholms tingsrätt. Före ett eventuellt åtal ska han förhöras av svensk polis.

Detta har hänt - steg för steg

Wikileaks grundades av australiern Julian Assange 2006 för att avslöja dokument som av politiska eller andra skäl hållits borta från offentligheten. Tusentals hemligstämplade dokument, främst amerikanska, har lagts ut på sajten.


Julian Assange besökte i augusti 2010 Sverige. Expressen avslöjade att han då anhölls i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande av två kvinnor.


I november 2010 anhölls Assange på nytt i sin frånvaro. I februari 2011 beslutade en domstol i London att han ska utlämnas i Sverige, ett beslut som bekräftades av brittiska Supreme High Court den 30 maj 2012. Assange hävdar att han riskerar att bli utlämnad från Sverige till USA, och att han där riskerar dödsstraff.


Sedan den 19 juni i år befinner sig Assange på Ecuadors ambassad i London sedan han sökt politisk asyl i Ecuador, för att slippa förhöras i Sverige.
Wikileaks riktar sedan den svenska begäran om utlämning kom kraftiga angrepp mot Sverige och utrikesminister Carl Bildt – i syfte att misstänkliggöra Sverige och för att hindra att våldtäktsanklagade Wikileaksgrundaren Julian Assange utlämnas.


Wikileaks har hotat i ett internt dokument att avslöja att Carl Bildt var amerikansk "informatör", rapporterade Expressen i februari 2012. Samtidigt planerade Wikileaks massiv smutskastning av Sverige.


Den 14 augusti 2012 publicerade ansedda The Guardian regeringsuppgifter om Julian Assange att Ecuadors president Rafael Correa har beviljat Wikileaks grundare asyl. Detta uppger en myndighetsperson i Ecuadors huvudstad Quito.


Den 16 augusti bekräftades Guardians uppgifter. Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño meddelade då att Julian Assange beviljats politisk asyl till landet. Julian Assange kan dock inte lämna ambassaden utan att gripas av brittisk polis eftersom han ska utlämnas till Sverige där han misstänks för bland annat våldtäkt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.