Assange får asyl - här är hans tre möjligheter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Demonstranter utanför Ecuadors ambassad i London.
Foto: Matthew Lloyd

Julian Assanges har beviljats asyl i Ecuador.

Men hans enda möjlighet att ta sig till landet är att låta sig utlämnas till Sverige, menar Ove Bring, professor i internationell rätt.

– Asylen är ett slag i luften, säger han.

I dag gav Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino beskedet att Julian Assange blir beviljad asyl. Beslutet ger dock inte Assange laglig rätt att lämna Ecuadors ambassad och åka till landet.

Eftersom det finns en arresteringsorder mot Assange, ska brittiska polis enligt EU-rätt gripa australiensaren. Därför innebär inte den beviljade asylen särskilt mycket, enligt Ove Bring, professor i internationell rätt.

– Det är ett slag i luften. För att Julian Assange ska kunna utnyttja denna politiska asyl krävs att han ska kunna ta sig till Ecuador.

Tre alternativ

Assanges har därför tre möjligheter: 1. Att stanna på ambassaden. 2. Att försöka fly till Ecuador. 3. Att acceptera en överlämning till Sverige.

– Ett alternativ är att han hamnar i Sverige, en förundersökning inleds och svenska myndigheter inser att det inte finns åtalsgrund mot honom, säger Bring.

– Assange kommer att förneka allt, de två kvinnorna kommer att ha berättelser som strider mot varandra och inget går att bevisa. Det blir inget åtal. Det är den troliga utgången. Då kan han utnyttja sin politiska asyl och resa till Ecuador som en fri man.

Stannar på ambassaden

Assange kan också välja att stanna på ambassaden i London, där han har diplomatisk immunitet. Det finns exempel på personer som stannat på ambassader i uppemot 15 år.

– Det är ju inte särskilt roligt för honom att stanna där i evig tid. Men det är något han kan komma att göra, eftersom han är rädd att vistas utanför ambassaden.

Svårt att fly

Att Assange ska lyckas fly från ambassaden till Ecuador, verkar otroligt.

– Inte om de brittiska myndigheterna sköter sig. Då kan jag inte se hur kan ska lyckas med det, säger Bring.

Pål Wrange, docent i folkrätt på Stockholms universitet, säger till TT:

– Ecuador har ingen rätt att föra honom ut ur landet och jag kan inte se någon praktisk möjlighet till hur de ska åstadkomma det om de inte lyckas lura både brittisk polis och myndigheterna på flygplatsen, säger

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.