Våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren Julian Assange är inte nöjd med sin advokat Leif Silbersky och begär att få byta ut honom. Foto: Stefan Söderström
Våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren Julian Assange är inte nöjd med sin advokat Leif Silbersky och begär att få byta ut honom. Foto: Stefan Söderström

Assange byter ut Silbersky

Publicerad
Uppdaterad
Våldtäktsmisstänkte Julian Assange har inte längre förtroende för Leif Silbersky.
Nu har han begärt att få byta advokat.
- Han är besviken för han känner att han inte får tillräckligt stöd från Silbersky, säger Johann Binninge, som företräder Assange.
Wikileaksgrundaren Julian Assange är misstänkt för våldtäkt. Nu väljer Assange att bryta med advokaten Leif Silbersky.
Han har skickat in en begäran till Stockholms tingsrätt om att få byta advokat. Assange har inte längre förtroende för Silbersky som han anser inte är tillräckligt engagerad och svår att nå. 
Innan ett advokatbyte kan bli aktuellt ska Assanges begäran skickas till Leif Silbersky för yttrande.

"Silbersky inte tillräckligt engagerad"

Begäran är inlämnad av Rättssäkerhetsorganisationen, RO.
Julian Assange tog kontakt med RO för en dryg vecka sedan.
– Han är besviken för han känner att han inte får tillräckligt stöd från Silbersky, säger ordförande Johann Binninge, till Expressen.se och fortsätter:
– Anledningen att Assange inte är nöjd är att det har varit svårt att kontakta Leif Silbersky som förmodligen är väldigt upptagen advokat.
Nu vill Julian Assange ha Björn Hurtig som advokat i stället.
– Det är av yttersta vikt att ha någon som man känner är engagerad och kunnig i såna här typer av mål, och det är Björn Hurtig, säger Johann Binninge.
I begäran om advokatbyte står det också att Julian Assanges "möjligheter att få stanna i Sverige, en ansökan om uppehållstillstånd har ingivits till Migrationsverket, riskerar att spolieras om han inte får ett fullgott försvar".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag