Foto: Dan Kitwood
 Foto: Dan Kitwood

Assange byter Sverige mot Schweiz

Publicerad
Uppdaterad
Wikileaks grundare Julian Assange överväger att söka asyl i Schweiz och förlägga organisationens hemsida där.
Samtidigt dröjer beslutet om han ska åtalas för våldtäkt i Sverige.
Enligt Assange är det bara i Schweiz och Island som Wikileaks verksamhet bedöms vara säker. Därför har han planer på att söka asyl i Schweiz och fortsätta arbetet med Wikileaks därifrån, uppger AFP enligt TT.
– Det är en verklig möjlighet, säger han i en intervju med tv-stationen TSR.

Beslut om åtal dröjer

Assange har fått avslag på sin ansökan om arbets- och uppehållstillstånd i Sverige, och beslut om eventuellt åtal för våldtäkt dröjer.
I augusti blev Wikileaksgrundaren på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och ofredande under sitt besök i Sverige. Han anhölls i sin frånvaro, men dagen efter avskrevs våldtäktsmisstankarna av chefsåklagare Eva Finné.
I september beslutade överåklagare Marianne Ny att återuppta förundersökningen om våldtäkt, och att ärendet som tidigare rubricerats som ofredande skulle rubriceras om till sexuellt tvång och ofredande.

Sekretess

I går meddelade Åklagarmyndigheten att utredningen är långt framskriden, men att det fortfarande återstår en del åtgärder innan det står klart om Assange kommer att åtalas eller inte.
– Med hänsyn till sekretessen och berörda personer kan någon närmare information om utredningen ännu inte lämnas, säger överåklagare Marianne Ny enligt ett pressmeddelande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag