Assange: "Är som att bo på en rymdstation"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Julian Assange.

Han fördriver tiden med en dvd-box med amerikanska serien "Vita Huset", får sol genom en UV-lampa och sover med säkerhetsutrustning vid sängen.

Hundra dagar har gått för Julian Assange inne på Ecuadors ambassad.

Nu börjar han få långtråkigt.

– Det är som att bo på en rymdstation, säger han till Daily Mail.

När Julian Assange hotades av utlämning till Sverige i samband med sexbrottsmisstankarna sökte han asyl i Ecuador.

Nu har Wikileaks-grundaren suttit hundra dagar inne på Ecuadors ambassad i London och utanför patrullerar poliser varje dag, redo att gripa honom så fort han kommer ut.

Under tiden har Julian Assange skapat sig ett liv inne på ambassaden.

Daily Mail har besökt hans rum med delat badrum inne på ambassaden.

– Det är som att vara på en rymdstation. Jag har kontroll över en liten yta och kan göra det som är viktigast; skydda mitt arbete som är under attack.

– De första två månaderna på ambassaden var rätt så positiva. Vi stred politiskt och vi hade momentum. Vi byggde upp ett liv här. Men det har stabiliserats nu och stabiliteten börjar bli irriterande, säger han till tidningen.

"Som ett skyttegravskrig"

Men Julian Assange är ändå ständigt på sin vakt. Han sover med säkerhetsutrustning vid sängen, hans rum är fullt av datautrustning och han lämnar aldrig ett pappersspår efter sig.

– Fienden är ond. Det är som ett skyttegravskrig i ett monsunregn, säger han.

Han säger att han arbetar 17 timmar om dagen och fördriver tid med tv-serier på datorn, mycket science fiction, men även amerikanska presidentserien "Vita Huset." Bland filmsamlingen finns också "Maktens män", som också den handlar om politik i det land som han anser "är ute efter honom."

Samtidigt försöker han hålla hälsan uppe med så mycket grönsaker som möjligt, men adderar med Vitamin D-tabletter för att täcka upp solbristen. För det har han också en UV-lampa.

– Jag använder den för att inte se så blek ut. Men en gång brände jag mig rejält på ena sida och någon sa att jag såg ut som en rödbeta, säger han.

Saknar familjen

Samtidigt börjar han känna att det blir långtråkigt inne på ambassaden.

– Jag saknar många saker. Som att gå till affären eller gå ut och äta med vänner. Jag saknar en öppen horisont, att doppa tårna i havet, att gå och fiska, eller klättra i ett berg, säger han till tidningen.

Och han saknar sin familj. Han berättar att hans barn har fått ta emot dödshot efter sexbrottsanklagelserna som Expressen avslöjade 2010.

– Jag tog risker och har betalat priset, det är okej. Men min familj var inte med på det här och ska inte betala något pris, allra minst mina barn.

Vad som händer härnäst med utredningen får framtiden utvisa. Julian Assange tror att han kommer bli friad. Väldigt snart.

– Det kan ta tre månader, eller mindre, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.