Assange är fortfarande misstänkt

Publicerad
Uppdaterad
Julian Assange är fortfarande misstänkt.
Utredningen mot grundaren till Wikileaks fortsätter - men brottsrubriceringen är oklar.
- Chefsåklagaren ska titta ordentligt på det i veckan, säger informationsdirektören Karin Rosander.
Expressen kunde i går avslöja att Julian Assange misstänktes på sannolika skäl för våldtäkt och anhölls i sin frånvaro av en jouråklagare.
På eftermiddagen hävde chefsåklagare Eva Finné anhållningsbeslutet.
Men utredningen mot Julian Assange fortsätter.
– Åklagaren rubricerar det inte längre som våldtäkt, därför fanns det heller inte skäl för anhållan. Men nu ska hon sätta sig in i ärendet mer, så utredningen fortsätter. Hon kommer att jobba med det under veckan och titta ordentligt på det, säger Karin Rosander, informationsdirektör vid åklagarmyndigheten.

"Det ska gå så här snabbt"

Men vad utredningen innehåller eller vilka brottsrubriceringar som kan vara aktuella är oklart. Och det går inte att bedöma om Julian Assange behöver förhöras.
Är det vanligt att två åklagare ger olika syn?
– Det är ganska vanligt. I det här fallet hade jouråklagare viss information som hon fattade beslut på, när en annan åklagare tog över gjordes annan bedömning efter ytterligare information.
Det blev inte en för snabb bedömning i förstaläget?
– Nej, det ska gå så här snabbt. På jouren ringer polisen in om allt och åklagare måste fatta snabba beslut.
Varför är det viktigt?
– Är det ett allvarligt brott så kan det finns risk att vederbörande begår nytt brott eller förstör bevisning. Allvarliga brott måste behandlas varsamt, säger Karin Rosander.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag