Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bashar al-Assad vann val – med 95 procent

Foto: YOUSSEF BADAWI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Syriens president Bashar al-Assad är omvald.

Han vann landets presidentval med 95,1 procent.

Men omröstningen är ifrågasatt av stora delar av omvärlden.

Det blev en jordskredsseger för den syriske presidenten, som nu får sitta sin fjärde period. Han tog hem presidentvalet mot motståndaren Mahmoud Merhi på torsdagen med hela 95,1 procent.

Men utfallet var väntat. Motståndare i exil fick inte ställa upp, omröstningen skedde bara i regimkontrollerade områden och flera länder har ifrågasatt om allt skulle gå rätt till. Hans motståndare Mahmoud Merhi tillhörde också den ”tillåtna opinionen” – och var enligt TT helt okänd.

FN fick inte ha observatörer

Enligt regimen var valdeltagandet 78,66 procent. Men FN fick inte ha några valobservatörer på plats för att kontrollera att allt gick rätt till. Det krigshärjade landet har heller ingen oberoende media – de kommer på plats 174 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.