Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här bombar Assad sista rebellfästet

Bashar al-Assads styrkor ringar in Idlib-provinsen, det sista starka rebellfästet i Syrien.

Regimtrupper understödda av ryskt flygvapen strider mot miliser knutna till terrorgruppen al-Qaida, enligt Sky News

Fyra barn och en kvinna har dött i stridigheterna, skriver AFP. 

Striderna i Idlib i Syrien har återupptagits i slutet av förra månaden och anses vara de hårdaste sedan en överenskommelse om eld upphör i höstas, enligt Sky News. 

FN:s säkerhetsråd hade möte i fredags och varnar nu för att en humanitär kris stundar i provinsen. 

– Vi är oroade över de 150 000 människorna som nu trängs undan, och det är oroande att stridigheterna drabbar tätbefolkade platser, sjukhus och skolor, säger Marc Pectseen de Buytswerve, Belgiens ambassadör till FN. 

Rök stiger efter en flygattack mot orten al-Habeet i Idlib den 3 maj. Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN
En man söker efter överlevande efter att ett hus bombats i byn Ras el-Ain i Idblib den 7 maj. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Idlib har fungerat som en plats där rebellstyrkor fått ta skydd efter strider i andra delar av Syrien. Men i provinsen bor även tre miljoner civila, enligt Sky News.

På söndagen uppger Syriens statliga nyhetsbyrå Sana att fyra barn och en kvinna dött i stridigheter utanför Idlib, skriver AFP. 

Raketerna som dödade de fem personerna avfyrades inifrån Idlib-regionen, uppger det syriska människorättsobservatoriet. Området kontrolleras av gruppen Hayat Tahrir al-Sham, som har kopplingar till gruppen al-Qaida, skriver AFP. 

Det är oklart om det är nämnda grupp eller andra rebellgrupper som låg bakom attacken, uppger brittisk krigsobservatör enligt AFP. 

Turkiet vädjar 

Turkiet, som stöttat oppositionella styrkor, vädjar till Ryssland om att göra påtryckningar mot Assad för att dämpa stridigheterna i Idlib.

Rysslands vice utrikesminister Sergei Vershinin säger enligt den statliga nyhetsbyrån TASS att striderna i Idlib ”koordineras med våra Turkiska partner” och att man fokuserar på att besegra terrorister.