Sveriges justitieminister Beatrice Ask kritiseras på Facebook av utrikesminister Carl Bildts son Nils. Foto: Jens L'Estrade
Sveriges justitieminister Beatrice Ask kritiseras på Facebook av utrikesminister Carl Bildts son Nils. Foto: Jens L'Estrade

Asks cannabisinlägg kritiseras av Bildts son

Publicerad

Sveriges justitieminister Beatrice Ask hånades stort i sociala medier efter att ha länkat till en satir-artikel om att 37 personer dött i Colorado efter legaliseringen av marijuana. Nu får ministern ännu mer kritik – av utrikesminister Carl Bildts son Nils.

"Det är dags att hon lär sig lite fakta innan hon säger något så dumt!", skriver han på Facebook.

Efter att Colorado legaliserat marijuana har 37 personer dött av överdoser. Det hävdades på en känd satirsajt, Daily Currant, som justitieminister Beatrice Ask (M) delade en länk till.

"Dumt och sorgligt. Min första motion i ungdomsförbundet hette Krossa knarket! I den frågan jag inte ändrat uppfattning alls", skrev ministern på sin Facebooksida.

"I liksäckar innan frukost"

En av de döda påstås vara Breaking Bad-karaktären Jesse Pinkman. Och i satir-artikeln citerar sajten en sjukhuschef i Denver som säger att det är "totalt kaos" på sjukhuset.

– Jag har lagt fem collegestudenter i liksäckar bara innan frukost och fler lär det bli, säger den påhittade chefen i den påhittade artikeln.

Hånas även på Youtube

Beatrice Asks inlägg ledde till en storm i sociala medier där hon hånades stort. Bland annat gjordes en så kallad "Hitlerfilm" om Ask från en scen i filmen "Undergången" som blivit ett videomeme.

"Beatrice Ask, justititeminister, går på satiren om att 37 dog av cannabis efter legaliserande i Colorado. Suck!, skrev Simon Sundén på Twitter.

"Vill också kommentera aktuella nyheter: tror beatrice ask har rökt lite för mycket gräs för hon är ju helt SNURRIG I BOLLEN", skrev @jaytheamericain.

Bildts son går till attack

Att kritiken mot Ask skulle fortsätta under tisdagen var ingen skräll – men att den skulle komma från kollegan Carl Bildts (M) son Nils var oväntat. På sin Facebooksida skriver Nils Bildt att man ska höra mycket innan öronen trillar av och drar två slutsatser om Asks delning av satirartikeln.

"1. Beatrice Ask har ingen kunskap om droger.

2. Beatrice Ask vet inte vad källkritik är

Inför Beatrices fortsatta karriär som minister tycker jag att det är dags att hon lär sig lite fakta innan hon säger något så dumt!", skriver Nils Bildt.

Han tror inte att pappa Carl Bildt har något emot Facebook-inlägget mot ministerkollegan.

– Jag tror inte att han kommer att protestera emot att jag reagerar så här på att en politiker sprider falsk fakta med dålig källkritik, säger Nils Bildt till Expressen.

Efter kritiken i sociala medier gick Beatrice Ask ut och förtydligade vad hon menat med den delade artikeln. Ministern förklarade att hon egentligen riktat kritik mot valet att göra satir av marijuana-lagen.

"Redigerar denna uppdatering, så att andra ska slippa oseriös kritik från drogliberalt håll; Dumt och sorgligt att i satirform förlöjliga de som inte gillar legalisering av cannabis. Min första motion i ungdomsförbundet hette Krossa Knarket! I den frågan har jag inte ändrat uppfattning alls.", skriver hon på Facebook.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag