Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Asks cannabisinlägg kritiseras av Bildts son

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sveriges justitieminister Beatrice Ask kritiseras på Facebook av utrikesminister Carl Bildts son Nils.
Foto: Jens L'Estrade

Sveriges justitieminister Beatrice Ask hånades stort i sociala medier efter att ha länkat till en satir-artikel om att 37 personer dött i Colorado efter legaliseringen av marijuana. Nu får ministern ännu mer kritik – av utrikesminister Carl Bildts son Nils. 

"Det är dags att hon lär sig lite fakta innan hon säger något så dumt!", skriver han på Facebook.

Efter att Colorado legaliserat marijuana har 37 personer dött av överdoser. Det hävdades på en känd satirsajt, Daily Currant, som justitieminister Beatrice Ask (M) delade en länk till.

"Dumt och sorgligt. Min första motion i ungdomsförbundet hette Krossa knarket! I den frågan jag inte ändrat uppfattning alls", skrev ministern på sin Facebooksida.

"I liksäckar innan frukost"

En av de döda påstås vara Breaking Bad-karaktären Jesse Pinkman. Och i satir-artikeln citerar sajten en sjukhuschef i Denver som säger att det är "totalt kaos" på sjukhuset.

– Jag har lagt fem collegestudenter i liksäckar bara innan frukost och fler lär det bli, säger den påhittade chefen i den påhittade artikeln. 

Hånas även på Youtube

Beatrice Asks inlägg ledde till en storm i sociala medier där hon hånades stort. Bland annat gjordes en så kallad "Hitlerfilm" om Ask från en scen i filmen "Undergången" som blivit ett videomeme. 

"Beatrice Ask, justititeminister, går på satiren om att 37 dog av cannabis efter legaliserande i Colorado. Suck!, skrev Simon Sundén på Twitter. 

"Vill också kommentera aktuella nyheter: tror beatrice ask har rökt lite för mycket gräs för hon är ju helt SNURRIG I BOLLEN", skrev @jaytheamericain. 

Bildts son går till attack

Att kritiken mot Ask skulle fortsätta under tisdagen var ingen skräll – men att den skulle komma från kollegan Carl Bildts (M) son Nils var oväntat. På sin Facebooksida skriver Nils Bildt att man ska höra mycket innan öronen trillar av och drar två slutsatser om Asks delning av satirartikeln.

"1. Beatrice Ask har ingen kunskap om droger.

2. Beatrice Ask vet inte vad källkritik är

Inför Beatrices fortsatta karriär som minister tycker jag att det är dags att hon lär sig lite fakta innan hon säger något så dumt!", skriver Nils Bildt. 

Han tror inte att pappa Carl Bildt har något emot Facebook-inlägget mot ministerkollegan.

– Jag tror inte att han kommer att protestera emot att jag reagerar så här på att en politiker sprider falsk fakta med dålig källkritik, säger Nils Bildt till Expressen. 

Efter kritiken i sociala medier gick Beatrice Ask ut och förtydligade vad hon menat med den delade artikeln. Ministern förklarade att hon egentligen riktat kritik mot valet att göra satir av marijuana-lagen.

"Redigerar denna uppdatering, så att andra ska slippa oseriös kritik från drogliberalt håll; Dumt och sorgligt att i satirform förlöjliga de som inte gillar legalisering av cannabis. Min första motion i ungdomsförbundet hette Krossa Knarket! I den frågan har jag inte ändrat uppfattning alls.", skriver hon på Facebook.

Även folkpartist gick på satiren

Det var inte bara justitieministern som gick på Daily Currants satir-artikel. Även Folkpartiets riksdagsledamot Eva Flyborg delade artikeln på sin Facebooksida.

"Det finns de som vill att vi skall legalisera marijuana i Sverige. Det tycker inte jag", skrev hon och delade artikeln.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.