Askmolnet kommer tillbaka över Sverige

Publicerad
Uppdaterad
Nordvästliga vindar gör att askmolnet kommer tillbaka över Sverige, enligt en prognos från brittiska Met Office.
- Spridningen berör större delen av landet, säger Anna Österman, meteorolog på SMHI.
Det är brittiska Met Office som gör prognoserna över vulkanaskans spridning och enligt den senaste prognosen kommer Sverige återigen till stora delar att täckas av aska fram till och med åtta på lördagsmorgonen vilket är så långt som prognosen sträcker sig.
- Enligt Met Offices spridningskarta är Sverige med i riskzonen för ytterligare spridning, vilken kommer att beröra större delarna av landet, säger Anna Österman.
Orsaken till att vulkanaskan på nytt sprider sig över Sverige är nordvästliga vindar.

Luftrummet i norr stängs

Luftrummet i delar av norra Sverige kommer att stängas igen under kvällen, meddelar LFV. Stängningen kommer att ske i etapper – från klockan 19 stängs områden i södra Norrlands inland och längs kusten. Från klockan 21 kommer luftrummet söder om Skellefteå att vara stängt. Klockan 06.00 på lördag stängs enligt prognosen luftrummet över Skellefteå och Luleå, skriver LFV på sin hemsida.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag