Askan kan bli farlig för lungsjuka

Publicerad
Uppdaterad
Askmolnet rör sig huvudsakligen högt upp i atmosfären. Men om vindarna styr ned askan till marknivå kan det leda till sjukhusinläggningar, i värsta fall dödsfall.
På Island rekommenderas medborgarna att stanna inne.
Större delen av askan från vulkanutbrottet på Island stiger mycket högt upp i atmosfären, enligt Christer Persson vid SMHI.
– Det mesta hamnar på hög höjd. Min bedömning är att det egentligen inte är något stort problem för hälsa vid marken, säger han.

Hälsorisker

Än så länge finns inga uppgifter om förhöjda partikelhalter. Men om höga halter av stoft når marknivå innebär det en risk för hälsan, enligt Tom Bellander, docent vid institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet.
– Man får hoppas att det håller sig på högre höjd så att det regnar bort. Om det skulle komma ned kan det leda till en hel del problem. Om det blir väldigt höga partikelhalter så kommer vi alla att märka det i form av irritation i öga, näsa och svalg, säger han.
Människor med någon sjukdom i luftvägarna som kol och astma riskerar då att bli sämre.
– Det kan visa sig genom extra sjukhusinläggningar. Vissa människor som är riktigt sjuka kanske kan dö, säger han.

Munskydd på Island

På Island rekommenderar myndigheterna människor som befinner sig öster om vulkanen att hålla sig inomhus. Den som måste gå ut bör använda ansiktsmask, säger Sveriges ambassadör på Island till Sveriges Radio.
Även landstinget i Västerbotten rekommenderar sina medborgare att hålla sig inne – om de märker att det finns ett nedfall. Såväl sjuka som friska bör i så fall se upp med kraftig kroppsansträngning.
– Stoftet blir en extra ansträngning om man är försvagad, till exempel om man redan är hjärt- eller lungsjuk, säger Annelie Hägglund, informatör vid Västerbottens läns landsting.
– Om man är lungsjuk, har astma eller andningssvårigheter bör man vara försiktig. Askan ser ut som små glaspartiklar. De syns inte, och ser ut som glasskärvor med en storlek på en tjugondels millimeter, säger Stefan Wastegård, professor i kvartärgeologi vid Stockholms universitet, till Expressen.se.
Om molnet däremot rör sig till mycket hög höjd i atmosfären kommer det att sprida sig över hela jorden. Sådana utbrott kan få effekter på klimatet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag