Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åskådare dödad när rallybil körde av banan

En kvinna omkom vid en rallyolycka i Skänninge på lördagen när av tävlingsbilarna körde av vägen och in i åskådarna.

Enligt arrangören brast säkerheten på platsen där den omkomna kvinnan stod för att följa rallytävlingen.

– Vi har ju publikvakter och avspärrningar men på något sätt har de hittat in en bakväg som tyvärr var obevakad i det här läget. Och de stod väldigt olyckligt till, säger Olof Kånge, ordförande i Västra Östergötlands motorklubb till Expressen.se.

14.21 fick polisen i Östergötland larm om att det inträffat en olycka vid rallytävlingen Skänningeknixen där en tävlingsbil kört av banan och körde in i tre åskådare.

På lördagseftermiddagen meddelade polisen att den person som skadades svårast vid olyckan hade avlidit.

– En av de påkörda åskådarna har avlidit, den som var svårast skadad i samband med olyckan. Den avlidna är en flicka född 1995, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid Östgötapolisen.

Rubriceras som trafikolycka

De andra två skadade är en flicka och en ung kvinna, som förts till Linköping med nackskador.

Olyckan ska ha ägt rum i en vänsterkurva då en bil kom upp på två hjul och körde av banan, enligt ett vittne, skriver Corren.

Olof Kånge, ordförande i Västra Östergötlands motorklubb som arrangerade tävlingen, har under lördagskvällen suttit i krismöten.

– Det är oerhört tragiskt, och vi tänker på familjen i första läget nu. Det är tungt just nu, det är en tryckt stämning i klubblokalen där vi är samlade nu. Det är tufft.

En polisutredning har inletts, rubricerat som trafikolycka.

"Tog sig in bakvägen"

Klubbens ordförande medger att säkerheten brustit på platsen där olyckan ägde rum, och säger att kvinnan som dog och de två som skadades, aldrig borde ha kunnat stå där de gjorde.

På den platsen stod 7-8 personer, som enligt honom tagit sig in bakvägen, där det inte fanns publikvakter.

– Ja, absolut. Vi har ju åkt den här tävlingen många år just på den här platsen och vi hade inte förväntat oss att det skulle hitta in publik där. Vi har ju publikvakter och avspärrningar men på något sätt har de hittat in en bakväg som tyvärr var obevakad i det här läget. Och de stod väldigt olyckligt till, säger Olof Kånge till Expressen.se.

Tor Sevelius, vakthavande befäl vid Östgötapolisen, säger vid 19.30-tiden på lördagskvällen till Expressen.se att det är för tidigt att säga om vad som orsakade olyckan.

– Det är för tidigt att säga, det får utredningen visa så småningom, säger han.

Kristeam tar hand om chockade

De skadade fördes med ambulans till sjukhus i Motala och Linköping, och flera kristeam arbetar nu också med att ta hand om chockade personer.

– Vi har flertal människor som är mycket chockade också så kristeam är inkopplade både på sjukhuset i Motala och universitetssjukhuset i Linköping och kommunalt i Mjölby kommun, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid Östgötapolisen.

Göran Tyrbjörn har ett uppdrag som stöd och analysansvarig vid Svenska Bilsportsportförbundet, och beskriver dagens olycka som en stor tragik.

– När något sådant här händer så är det ju tragik av obeskrivligt slag, säger Göran Tyrbjörn vid Svenska Bilsportförbundet.

Han kommer nu att ansvara för att vara med och stödja anhöriga och drabbade, för att senare analysera det inträffade.

– Senare får vi ju titta på vad det är som har hänt, för att kunna utvärdera. Det enda jag vet nu är att bilen har åkt av på en specialsträcka med asfalt, säger han.

Rallytävlingen avbröts under lördagen efter olyckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.