Beatrice Ask ser Storbritannien som ett gott exempel. Foto: Roger Vikström
Beatrice Ask ser Storbritannien som ett gott exempel. Foto: Roger Vikström

Ask vill ha fotboja på ungdomar

Publicerad
Uppdaterad
Justitieminister Beatrice Ask vill införa fotboja för unga brottslingar, som ett alternativ till andra straff.
Förslaget sågas av Thomas Bodström (S).
- Beatrice Ask måste inse att fotboja är ett alternativ till fängelse, och vi ska inte ha barn i fängelse. Alla undersökningar visar att det är skadligt, säger han till Svenska Dagbladet.
De vanligaste straffen för brottslingar mellan 15 och 20 år är böter och ungdomstjänst. Skyddstillsyn, fängelse och sluten ungdomsvård är andra straff som kan utmätas. Men nu öppnar justitieminister Beatrice Ask för möjligheten att unga kriminella ska kunna övervakas med fotboja, skriver Svenska Dagbladet.
- Vi har goda erfarenheter av bojan när det gäller vuxna, så jag tycker vi ska pröva om det här kan vara ett alternativ, säger hon till Svenska Dagbladet.
Ask säger att de unga brottslingarna ska kunna arbeta och gå i skola på dagarna, men ha utegångsförbud på kvällar och helger.

"Vi ska inte ha barn i fängelse"

Enligt tidningen ser justitieministern Storbritannien som ett föregångsland i sammanhanget.
Thomas Bodström (S) som är ordförande i riksdagens justitieutskott är mycket kritisk till förslaget, och varnar för att använda Storbritannien som en kriminalpolitisk förebild.
- Beatrice Ask måste inse att fotboja är ett alternativ till fängelse, och vi ska inte ha barn i fängelse. Alla undersökningar visar att det är skadligt. Jag tycker det här låter som ett lite desperat sätt att få uppmärksamhet, säger han till Svenska Dagbladet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag