Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ask stänger dörren för egna SD-möten

Beatrice Ask vill inte se några organiserade förhandlingar med SD.
Foto: Christian Örnberg
Anna Kinberg Batra öppnade dörren för samtal med SD förra veckan.
Foto: Nils Petter Nilsson

En av Moderaternas viktigaste profiler, den tidigare justitieministern Beatrice Ask, vägrar förhandla direkt med Sverigedemokraterna.

Hon vill inte heller ha några separata möten med SD.

– Nej, nej. Det finns ju ingen större anledning, eftersom vi diskuterar alla frågor öppet, säger hon.

M-pressekreteraren Charlie Levin Forsberg meddelar senare att det inte finns något behov av möten med SD "just nu".

Klockan tio på torsdagsförmiddagen ledde Beatrice Ask justitieutskottets sammanträde i riksdagen. På agendan i dag stod bland annat en "feministisk politik för en jämställd framtid", "den parlamentariska kontrollen av Europol" och "misstänktas rätt till insyn i förundersökningar".

I stället för samtal och förhandlingar med Sverigedemokraterna valde utskottsordföranden att inleda morgonen med ett förmöte med alliansens företrädare i utskottet – precis som vanligt.

Vad säger du om att förhandla med dem om till exempel straffrabatter?

– Nej. Vi har ju över 60 tillkännagivanden från utskottet redan, och inom alliansen har vi ett nära och väldigt gott samarbete. Vi har alltid ett gemensamt förmöte och det kommer vi att fortsätta med. Sen diskuterar vi öppet i utskottet. Sakfrågorna lyfter jag upp på bordet där, och då får alla vara med.

Beatrice Ask: "Öppna diskussioner i utskottet"

Så några separata möten med SD ser du inte framför dig?

– Nej, nej. Utan det är öppna diskussioner i utskottet som är aktuellt. Sen har vi våra "familjemöten", vi har ett allianssamarbete och jobbar med det, och det har fungerat bra hittills. Jag blir så förvånad när det pratas om samtal. Vi pratar ju med alla i utskottet, och vi har en bra diskussion där.

SD:s Mattias Karlsson säger att "de lägst hängande frukterna ska tas upp först" och så nämner han straffrabatterna. Vad säger du?

– Det blir ju ingen majoritet med mindre än att vi har alliansen som bas.

Mattias Karlsson (SD).
Foto: Mikael Sjöberg

Men du är inte beredd att sätta dig i möte med SD?

– Det finns ju ingen större anledning, eftersom vi diskuterar alla frågor öppet. Så har vi ju gjort hela tiden. Och det har ju inneburit att riksdagen kunnat vara tydlig mot regeringen i många viktiga frågor, och det är väl så vi får fortsätta. Det finns ju mycket att göra när det gäller brottsbekämpningen.

Basen är alliansen

Men vad säger du då om Anna Kinberg Batras besked. Har det feltolkats att M ska inleda mer intensiva samtal med SD?

– Nej, men det finns ju lite olika traditioner i olika utskott hur man arbetar. Den bild jag har är att vi diskuterar politik öppet och sedan försöker nå majoriteter, men basen är ju väldigt mycket på mitt område att vi har arbetat nära tillsammans i alliansen. Med de resultat vi kan uppvisa i rättsfrågor så tycker jag vi har en bra arbetsform.


LÄS MER: Alliansens möte räddade inte sprickan

Jimmie Åkesson (SD).
Foto: Nils Petter Nilsson

Det finns ingen anledning att ändra på den?

– Nej, det tycker jag inte. Men jag har aldrig varit rädd för att prata med folk heller. Det som jag tycker är förvirrande är att folk inte kan skilja på samtal och organiserade förhandlingar. Det är ju olika saker. Men det är klart att politik handlar ju om att diskutera sakfrågor, problem och olika förslag. Det är ju det vi gör i utskotten, och då är det naturligt att ta de diskussionerna där.

Men din partiledare säger samtidigt att ni inte tidigare pratat med SD och att det nu är en ny tid?

– Jag tror att det handlar om hur man arbetar i olika utskott. Jag har inte fått någon uppfattning att jag ska göra på något annat sätt. Utspelet från partiledaren var ju framför allt att vi ska bidra till en alliansbudget och att vi borde lägga ett gemensamt förslag, och att vi ska bli tydligare som oppositionsparti. Det var ju huvudgrejen, och det är inga konstigheter. Men om det finns någon som gått omkring som en mussla och inte pratat med folk så blir det kanske lite annorlunda nu. Fast när det gäller grunden för arbetet så måste samarbetet inom alliansen vara basen. Det är där vi har en fast grund att stå på.

Vid 13-tiden hör Beatrice Asks pressekreterare Charlie Levin Forsberg av sig och vill förtydliga att den tidigare justitieministern trots allt kan tänka sig möten med SD framöver "om det skulle behövas".

– Men det finns inget behov av att förhandla med SD just nu.

Han konstaterar samtidigt att det "kontaktförbud" som tidigare funnits inom Moderaterna upphävdes av partiledningen förra veckan.

SD inte märkt av förändring

Flera SD-ledamöter i olika utskott Expressen har pratat med hade under torsdagen inte märkt någon förändring i Moderaternas bemötande. En SD-källa hoppas att man kan ”ta en kaffe tillsammans framöver” och prata om olika förslag.

Matilda Ernkrans, S, ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet, är oroad för vilka konsekvenser M-beskedet kan få för klimatpolitiken. Hon anser att SD visat att de tillhör den klimatskeptiska skaran.

– SD har ju redan varit ute medialt och kritiserat den svenska klimatforskningen och ett av de viktigaste svenska expertorganen, SMHI, i sann Trump-anda, säger hon.

Ett nytt klimatpolitiskt ramverk ska hanteras i utskottet framöver.

– Med anledning av det och att vi har viktiga klimatpolitiska beslut framför oss i riksdagen så tycker jag att det är rimligt att ställa frågan till Jonas Jacobsson Gjörtler (M-ledamot i jordbruksutskottet, reds anm) hur han tänker hantera samarbetet med SD, inte minst i relation till C och L. Ernkrans hoppas på samma typ av besked från Jacobsson Gjörtler som från hans partikollega, rättspolitiske talespersonen Beatrice Ask - att det inte ska bli några egna M-möten med SD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.