Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ask kritisk till sajten: "Försvårar för dömda"

Beatrice Ask menar att problemet med Lexbase är att de försvårar för tidigare dömda att komma tillbaka till sitt gamla liv. Foto: Cornelia Nordström

Lexbase har kritiserats för att utnyttja offentlighetsprincipen.

Nu utreder regeringen frågor inom det tryck- och yttrandefrihetsrättsliga området.

- Problemet med Lexbase är att de försvårar för tidigare dömda att komma tillbaka till sitt gamla liv, säger justitieminister Beatrice Ask, M.

När Lexbase publicerar domar och - som är planerat - utlåtanden från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd HSAN och Allmänna reklamationsnämnden Arn använder de sig av offentlighetsprincipen som ger alla medborgare tillgång till offentliga handlingar.

Tryckfrihetsexperten och journalisten Nils Funcke tycker om idén att allmänheten ska få ta del av uppgifter på ett enkelt sätt. Men han är kritisk till Lexbase vinstdrivande upplägg:

- Det ska inte bara vara information för de med tjocka plånböcker, och att kartfunktionen som pekar ut bostäder och att domar ska få ligga kvar längre än fem år är skitdåligt. Kartfunktionen är inget annat än skvaller, säger Nils Funcke.

Ny kommitté

Efter Lexbases lansering har regeringen tillsatt en kommitté där man ska analysera vissa frågor på det tryck- och yttrandefrihetsrättsliga området.

Beatrice Ask och Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson, MP, är två av dem som uttryckt oro över det kontroversiella företagets metoder.

Men Lexbase styrelseordförande Mikael Grönholm är inte bekymrad:

- Hon är en justitieminister precis som Anna Greta Leijon som inte har en ringaste insikt i juridik. Det är påtagligt hur lite juridik de har behärskat. Det är oerhört svepande och intetsägande kommentarer som kommer ur Beatrice Asks mun, men innan ett val så är det naturligt att hon inte går ut och försvarar Lexbase, säger han

Justitieminister Beatrice Ask tar dock inte kritiken från Lexbase särskilt hårt.

- Jag kan en hel del om juridik. Problemet med Lexbase är att de försvårar för tidigare dömda att komma tillbaka till sitt gamla liv. De blir stämplade om de finns i ett register. Det finns anledning för den nya utredningen att ställa frågor om reglerna, säger hon.

Stödjer sig mot Reinfeldt

Mikael Gröndal gör ändå bedömningen att statsminister Fredrik Reinfeldt står på Lexbases sida.

- Han har sagt att någon lagändring inte är aktuell och att vi har en demokratisk princip som möter nya tekniska landvinningar. Han är mycket tyngre än Beatrice Ask och Peter Eriksson. Vi kan stödja oss mot honom i den här debatten. Reinfeldt har naturligtvis haft Lexbase i bakhuvudet när han fällt den här kommentaren, säger Mikael Gröndal.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!