Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ask hånas på Youtube av Centerpartist

Centerpartistiska riksdagskandidaten Sofia Arkestål (till vänster) hånade Beatrice Ask (M) efter uttalande om en satir-artikel om marijuana. Arkestål klippte ihop en scen "Der Untergang" som använts flitigt som hån på Youtube. Foto: Montage

Justitieminister Beatrice Ask (M) kritiseras rejält efter att ha länkat till en satir-artikel om att 37 personer dött av marijuana. Nu toppar hon internationella forumet Reddit och centerpartistiska riksdagskandidaten Sofia Arkestål "Hitlerhånar" henne på Youtube.

– Att hon inte förstod satiren gjorde att det nästan var givet att göra satir på satiren, säger Arkestål till Expressen.

ÄVEN FOLKPARTIST GICK PÅ SATIREN

Det var inte bara justitieministern som gick på Daily Currants satir-artikel. Även Folkpartiets riksdagsledamot Eva Flyborg delade artikeln på sin Facebooksida.

"Det finns de som vill att vi skall legalisera marijuana i Sverige. Det tycker inte jag", skrev hon och delade artikeln.

Sveriges justitieminister Beatrice Asks länk till en satir-artikel på sajten Daily Currant är på väg att bli en världsnyhet. I artikeln, som Ask delade på sin Facebooksida, står det att 37 personer dött av marijuana sedan Colorado legaliserat drogen.

I texten finns även information om att en av de döda är Breaking Bad-karaktären Jesse Pinkman och en "sjukhuschef" säger att han lagt fem collegestudenter i liksäckar bara innan frukost. Uppenbar satir för de allra flesta och Beatrice Ask delade inlägget med texten "Dumt och sorgligt". Det är något som lett till att ministern hånats rejält i sociala medier.

"Satir på satiren"

Nyheten om delningen toppar just nu det internationella nätforumet Reddit och på Youtube "Hitlerhånas" ministern av centerpartisten Sofia Arkestål. Hon har klippt ihop ett videoklipp från en scen i filmen "Undergången", något som blivit ett videomeme. I klippet är Hitler ursinnig över Beatrice Asks delning.

– Det är ju roligt med satir och att hon inte förstod satiren gjorde att det nästan var givet att göra satir på satiren, om du förstår vad jag menar, säger Arkestål, som kandiderar till Centerpartiet i valet 2014, till Expressen.

Får hård kritik på Twitter

Klippet har setts över 2 700 gånger på mindre än ett dygn. Justitieministern har efter kritiken gått ut och förtydligat vad hon menade med den delade artikeln. I ett redigerat inlägg på Facebook skriver ministern att hon visste om att det var en satir-sajt och att hon riktat kritik mot valet av att göra satir av marijuana-lagen.

Det är en förklaring som Arkestål inte tror på.

– Jag har sett kommentarerna och det finns väl en liten chans att det var så att hon förstod att det var satir. Men det låter mer som en efterhandskonstruktion, säger Arkestål.

Ministerns Facebookinlägg har kritiserats även bland andra politiskt aktiva.

"Beatrice Ask har ingen kunskap om varken droger eller källkritik", twittrar Anders Pettersson, ordförande i Liberala ungdomsförbundet i Karlstad.

"Mitt politikerförakt har aldrig varit så stort som i kväll. Avgå Beatrice Ask!", skriver Andreas Eriksson, förbundsstyrelseledamot i tankesmedjan Ung Liberal.

Statsvetaren Ulf Bjereld har bloggat om att han "blir lite trött" av Asks bristande källkritik.

Markus Uvell, vd för tankesmedjan Timbro skriver på Twitter:

"Det allvarliga är inte att Beatrice Ask luras av satirartikel, utan att hon inte verkar ha koll på narkotikadebatten."

Den liberala debattören Mattias Svensson kallar Asks uttalanden för "dumheten" på Twitter.

Världens största nyhetsbyrå AP har också skrivit en artikel om Asks statusuppdatering.

Beatrice Asks pressekreterare Per Claréus har tills vidare avböjt att kommentera kritiken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.