Centerpartistiska riksdagskandidaten Sofia Arkestål (till vänster) hånade Beatrice Ask (M) efter uttalande om en satir-artikel om marijuana. Arkestål klippte ihop en scen "Der Untergang" som använts flitigt som hån på Youtube. Foto: Montage
Centerpartistiska riksdagskandidaten Sofia Arkestål (till vänster) hånade Beatrice Ask (M) efter uttalande om en satir-artikel om marijuana. Arkestål klippte ihop en scen "Der Untergang" som använts flitigt som hån på Youtube.  Foto: Montage

Ask hånas på Youtube av Centerpartist

Publicerad

Justitieminister Beatrice Ask (M) kritiseras rejält efter att ha länkat till en satir-artikel om att 37 personer dött av marijuana. Nu toppar hon internationella forumet Reddit och centerpartistiska riksdagskandidaten Sofia Arkestål "Hitlerhånar" henne på Youtube.

– Att hon inte förstod satiren gjorde att det nästan var givet att göra satir på satiren, säger Arkestål till Expressen.

Sveriges justitieminister Beatrice Asks länk till en satir-artikel på sajten Daily Currant är på väg att bli en världsnyhet. I artikeln, som Ask delade på sin Facebooksida, står det att 37 personer dött av marijuana sedan Colorado legaliserat drogen.

I texten finns även information om att en av de döda är Breaking Bad-karaktären Jesse Pinkman och en "sjukhuschef" säger att han lagt fem collegestudenter i liksäckar bara innan frukost. Uppenbar satir för de allra flesta och Beatrice Ask delade inlägget med texten "Dumt och sorgligt". Det är något som lett till att ministern hånats rejält i sociala medier.

"Satir på satiren"

Nyheten om delningen toppar just nu det internationella nätforumet Reddit och på Youtube "Hitlerhånas" ministern av centerpartisten Sofia Arkestål. Hon har klippt ihop ett videoklipp från en scen i filmen "Undergången", något som blivit ett videomeme. I klippet är Hitler ursinnig över Beatrice Asks delning.

– Det är ju roligt med satir och att hon inte förstod satiren gjorde att det nästan var givet att göra satir på satiren, om du förstår vad jag menar, säger Arkestål, som kandiderar till Centerpartiet i valet 2014, till Expressen.

Får hård kritik på Twitter

Klippet har setts över 2 700 gånger på mindre än ett dygn. Justitieministern har efter kritiken gått ut och förtydligat vad hon menade med den delade artikeln. I ett redigerat inlägg på Facebook skriver ministern att hon visste om att det var en satir-sajt och att hon riktat kritik mot valet av att göra satir av marijuana-lagen.

Det är en förklaring som Arkestål inte tror på.

– Jag har sett kommentarerna och det finns väl en liten chans att det var så att hon förstod att det var satir. Men det låter mer som en efterhandskonstruktion, säger Arkestål.

Ministerns Facebookinlägg har kritiserats även bland andra politiskt aktiva.

"Beatrice Ask har ingen kunskap om varken droger eller källkritik", twittrar Anders Pettersson, ordförande i Liberala ungdomsförbundet i Karlstad.

"Mitt politikerförakt har aldrig varit så stort som i kväll. Avgå Beatrice Ask!", skriver Andreas Eriksson, förbundsstyrelseledamot i tankesmedjan Ung Liberal.

Statsvetaren Ulf Bjereld har bloggat om att han "blir lite trött" av Asks bristande källkritik.

Markus Uvell, vd för tankesmedjan Timbro skriver på Twitter:

"Det allvarliga är inte att Beatrice Ask luras av satirartikel, utan att hon inte verkar ha koll på narkotikadebatten."

Den liberala debattören Mattias Svensson kallar Asks uttalanden för "dumheten" på Twitter.

Världens största nyhetsbyrå AP har också skrivit en artikel om Asks statusuppdatering.

Beatrice Asks pressekreterare Per Claréus har tills vidare avböjt att kommentera kritiken.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag