Justitieminister Beatrice Ask. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Justitieminister Beatrice Ask. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Ask: Det handlar om att förbereda oss

Publicerad

Regeringens undersökning visar att det finns en verklig risk för terrorattentat i Sverige.

Nu lägger man fram en ny strategi för att bekämpa terrorismen.

– Det handlar om att förebygga, förhindra attentat och förbereda oss om något skulle hända, säger justitieminister Beatrice Ask till Svenska Dagbladet.

För fyra år sedan bedömdes terroristhotet mot Sverige som "relativt lågt". Idag finns det "en verklig risk för terrorattentat i Sverige", skriver regeringen i sin nya plan för att bekämpa terrorismen, skriver Svenska Dagbladet.

"Undanröja hindren"

I den nya planen skriver regeringen att den kan tänka sig att "undanröja hindren för en effektiv och modern myndighetssamverkan". Detta skulle bland annat kunna innebära att Säpo, Must, och FRA tillåts delge varandra information om behov finns. Idag hindras de tre instanserna att göra detta på grund av sekretess och behandling av personuppgifter. Säpo, Must och FRA uppmanar även regeringen att se över lagstiftningen för att Sverige ska kunna bemöta terrorhot på ett bättre och mer effektivt sätt.

Förslaget om att det skulle kunna bli möjligt att i efterhand återkalla ett svenskt medborgarskap för den som hemlighållit en anknytning till terrorbrott är dock någonting som inte tas upp i den nya strategin.

-Det verkar inte möjligt att få igenom det politiskt, säger Beatrice Ask till Svenska Dagbladet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag