Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ask: Det handlar om att förbereda oss

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Justitieminister Beatrice Ask.
Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Regeringens undersökning visar att det finns en verklig risk för terrorattentat i Sverige.

Nu lägger man fram en ny strategi för att bekämpa terrorismen.

– Det handlar om att förebygga, förhindra attentat och förbereda oss om något skulle hända, säger justitieminister Beatrice Ask till Svenska Dagbladet.

För fyra år sedan bedömdes terroristhotet mot Sverige som "relativt lågt". Idag finns det "en verklig risk för terrorattentat i Sverige", skriver regeringen i sin nya plan för att bekämpa terrorismen, skriver Svenska Dagbladet.

"Undanröja hindren"

I den nya planen skriver regeringen att den kan tänka sig att "undanröja hindren för en effektiv och modern myndighetssamverkan". Detta skulle bland annat kunna innebära att Säpo, Must, och FRA tillåts delge varandra information om behov finns. Idag hindras de tre instanserna att göra detta på grund av sekretess och behandling av personuppgifter. Säpo, Must och FRA uppmanar även regeringen att se över lagstiftningen för att Sverige ska kunna bemöta terrorhot på ett bättre och mer effektivt sätt.

Förslaget om att det skulle kunna bli möjligt att i efterhand återkalla ett svenskt medborgarskap för den som hemlighållit en anknytning till terrorbrott är dock någonting som inte tas upp i den nya strategin.

-Det verkar inte möjligt att få igenom det politiskt, säger Beatrice Ask till Svenska Dagbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.