Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ask: Det handlar om att förbereda oss

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Justitieminister Beatrice Ask.
Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Regeringens undersökning visar att det finns en verklig risk för terrorattentat i Sverige.

Nu lägger man fram en ny strategi för att bekämpa terrorismen.

– Det handlar om att förebygga, förhindra attentat och förbereda oss om något skulle hända, säger justitieminister Beatrice Ask till Svenska Dagbladet.

För fyra år sedan bedömdes terroristhotet mot Sverige som "relativt lågt". Idag finns det "en verklig risk för terrorattentat i Sverige", skriver regeringen i sin nya plan för att bekämpa terrorismen, skriver Svenska Dagbladet.

"Undanröja hindren"

I den nya planen skriver regeringen att den kan tänka sig att "undanröja hindren för en effektiv och modern myndighetssamverkan". Detta skulle bland annat kunna innebära att Säpo, Must, och FRA tillåts delge varandra information om behov finns. Idag hindras de tre instanserna att göra detta på grund av sekretess och behandling av personuppgifter. Säpo, Must och FRA uppmanar även regeringen att se över lagstiftningen för att Sverige ska kunna bemöta terrorhot på ett bättre och mer effektivt sätt.

Förslaget om att det skulle kunna bli möjligt att i efterhand återkalla ett svenskt medborgarskap för den som hemlighållit en anknytning till terrorbrott är dock någonting som inte tas upp i den nya strategin.

-Det verkar inte möjligt att få igenom det politiskt, säger Beatrice Ask till Svenska Dagbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.