Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ask backar upp förslag om avhysning

"Man kan inte åka till ett land och bosätta sig hursomhelst", säger Beatrice Ask. Foto: Anna-Karin Nilsson

Stockholmsmoderaten Anna König Jerlmyr vill göra det lättare för kommuner att avhysa EU-migranter. Nu får hennes förslag backning av före detta justitieminister Beatrice Ask (M).

– Man kan inte åka till ett land och bosätta sig hursomhelst, säger hon.

Ändra lagen så att ordningsvakter kan sköta avhysningar. Det säger Anna König Jerlmyr, moderaternas gruppledare i Stockholm stad, i en intervju i Dagens Nyheter.

 – I dag får EU-medborgare intrycket av att det är accepterat att bo var som helst i Stockholm. Det är det inte. Men när inget händer blir kundvagnar och säckar med sängkläder och kläder kvar, säger Anna König Jerlmyr till DN.

Nu får hon uppbackning av moderaten och tidigare justitieministern Beatrice Ask.

– Jag tycker det finns anledning att överväga den här eller andra lösningar på det här problemet. Det är viktigt att regeringen tar sig an det här, säger hon.

Betrice Ask säger att kommunerna behöver verktyg för att kunna följa lagen.

– Det här kan hjälpa oss att leva upp till lagen som säger att man får inte bygga bosättningar i parker, på allmän plats, i grönområden och annat. Det krävs planer för att bygga bostäder i Sverige och de ska vara tjänliga, säger hon.

"Är väldigt bedrövad"

Sven Hovmöller från föreningen HEM, som arbetar för hemlösa EU-migranters rättigheter, säger att förslaget kan förvärra samhällets inställning gentemot en redan utsatt grupp personer.

– Det gör att det blir ännu mer okej att sparka på den som redan ligger. Går det här förslaget igenom kommer redan extremt utsatta människor att få det ännu värre. De kommer tvingas att flytta runt i ännu högre utsträckning. Jag är inte förvånad över förslaget, men väldigt bedrövad, säger han och fortsätter:

– Det blir intressant om man noterar vad som finns och inte finns på bilderna i DN. Det finns massa skräp, men inga människor. Inga romer. Det säger en del av vad det är som Anna König Jerlmyr väljer att se, säger Sven Hovmöller.

Vad som ska hända med de utsatta personer som blir avhysta från sina tillfälliga boplatser säger Beatrice Ask är upp till kommunerna, men även personerna själva.

– Kommunerna försöker hitta lösningar med tillfälligt boende, men sedan finns det ju precis som för andra människor andra boendealternativ.

Vilka då?

– Alla möjliga. Jag tänker inte ge exempel för var människor ska bo, men om du kommer till ett annat land, oavsett skäl, så måste du lösa din boendesituation utifrån de lagar och regler som gäller i det landet. Lagen måste gälla lika för alla. Den fria rörligheten innebär inte att man kan åka till olika länder och bosätta sig och bygga bostäder precis hursomhelst, utan landets lagar gäller, säger Betatrice Ask och fortsätter:

– Gör man en avhysning så måste man också ge rimliga möjligheter för människor att hitta något som är bättre än den situation som är. Men det faktiska problemet är att vi har en lag som gör kommunen ansvarig för ordningen och för att se till att allmän plats och annat sköts. Och det fungerar inte eftersom vi får bosättningar och nedskräpning som ställer till problem. Då måste man agera och hitta en lösning på det. Man måste kunna diskutera den saken.

– Sedan har vi naturligtvis ett långsiktigt problem att hantera de omständigheter som gör att människor kommer till Sverige och andra länder på det här sättet.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!