Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Asiens knarkkung ska utlämnas: ”Som El Chapo”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Tse Chi Lop jämförs ofta med den mexikanske knarkkungen Joaquín ”El Chapo” Guzmán.
Foto: Polisen
Knarkkungen Tse Chi Lop ska utlämnas från Nederländerna till Australien.
Foto: Polisen
Den mexikanske knarkkungen Joaquín ”El Chapo” Guzmán dömdes 2019 till livstids fängelse i USA.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

”Asiens El Chapo” ska utlämnas till Australien.

Tse Chi Lop, som leder ett av världens största narkotikasyndikat, greps i januari i Amsterdam på australisk begäran.

Han kallas ”Asiens mest efterspanade man” och jämförs ofta med den mexikanske knarkkungen Joaquín ”El Chapo” Guzmán.

Tse Chi Lop, 56, är född i Kina och kanadensisk medborgare. Hans knarksyndikat ”The Company” (bolaget) dominerar narkotikahandeln i Asien och Stilla havet, från Japan till Nya Zeeland. En marknad vars värde uppskattas till nära 600 miljarder kronor av Australiens polis.

En domstol i Nederländerna slår nu fast att Tse Chi Lop ska utlämnas till Australien för att ställas inför rätta där, rapporterar BBC. Men han ska överklaga beslutet till Nederländernas högsta domstol. 

”Asiens mest eftersökte man”

”Han är Asiens mest eftersökte man. Han skyddas av thailändska kickboxare ... och en gång förlorade han, enligt polisen, mer än 500 miljoner kronor under en enda kväll i ett kasino i Macau”, skriver Reuters. 

Tse är ansvarig för upp till 70 procent av de illegala droger som når Australien, enligt de australiska myndigheterna. Australiens polis säger att hans organisation har smugglat stora mängder droger i tepaket.

Australien har sökt honom i mer än tio år och han var efterlyst av Interpol när han greps i januari på Amsterdams internationella flygplats Schiphol. Han befann sig då i transit på väg från Taiwan till Kanada, rapporterar australiska ABC. 

”Som El Chapo och Escobar”

Tse Chi Lop, som tidigare har suttit i fängelse i nio år efter att ha dömts för knarkhandel i USA, tillbakavisar alla anklagelser. Han uppges ha rört sig mellan Macau, Hongkong och Taiwan under senare år.

– Tse Chi Lop är i samma liga som El Chapo eller kanske Pablo Escobar. Ordet knarkkung kastas ofta fram, men här stämmer det absolut, säger Jeremy Douglas, representant i Sydostasien och Stilla havet för FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå, till Reuters.

Han jämför därmed Tse med de beryktade knarkkungarna Joaquín ”El Chapo” Guzmán från Mexiko, som 2019 dömdes till livstids fängelse i USA, och Paolo Escobar från Colombia som 1993 sköts ihjäl i sitt hemland.

Ökände drogkungen Joaquin ”El Chapo” Guzman döms till livstids fängelse i USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.