Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ashraf Ghani vinner presidentvalet i Afghanistan

Presidenten Ashraf Ghani.Foto: JENS MEYER / AP TT NYHETSBYRÅN
Rivalen Abdullah Abdullah.Foto: EBRAHIM NOROOZI / AP TT NYHETSBYRÅN

Ashraf Ghani har utropats till vinnare i presidentvalet i Afghanistan, rapporterar AP.

Valsegern innebär att han väljs om för en andra mandatperiod.

I dag avgjordes valet i Afghanistan. Vinnaren blev den redan sittande presidenten Ashraf Ghani. 

Presidenten lyckades, enligt valmyndigheten, samla 923 592 röster, vilket är 50,64 procent av rösterna. Samtidigt fick rivalen Abdullah Abdullah 39,52 procent.

Valdeltagandet blev dock blygsamt – av omkring 9,6 miljoner röstberättigade var det bara 1,8 miljoner som tog sig till valurnorna.

 

Valet har kantats av kaos och dödligt våld

Presidentvalet var redan i september förra året, men utmanaren Abdullah Abdullah anklagade Ashraf Ghani för valfusk, och hävdade att det var han som vunnit. Abdullah krävde att rösterna skulle räknas om, som i dag presenterar Ashraf Ghani som vinnare.

Tidigare, sedan valet 2014, har både Ghani och Abdullah suttit vid makten.

Valet i Afghanistan har kantats av både kaos och dödligt våld. När befolkningen gick till val i september tvingades flera vallokaler att stänga. Talibanerna hotade med att attackera personer som arbetade med valet och en självmordsbombare sprängde sig i en vallokal och dödade minst 18 personer.

https://twitter.com/AP/status/1229767798680965120

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.