Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Joe Biden klar som ny president i USA

Efter kaosartade scener kunde kongressen fortsätta godkännandet av Joe Bidens om president.
Trumpanhängare stormade den amerikanska kongressen.
Foto: BRYAN DOZIER/SHUTTERSTOCK / BRYAN DOZIER/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Fyra personer har dött i samband med stormningen.
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
Ashli Babit sköts ihjäl under stormningen av kongressen.
Foto: Facebook
Joe Biden är nu helt klar som ny president i USA.
Foto: OFFICE OF THE PRESIDENT ELECT / HANDOU / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nu diskuteras möjligheten att avsätta Trump i förtid.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Trumpanhängare utanför kongressen.
Foto: BRYAN DOZIER/SHUTTERSTOCK / BRYAN DOZIER/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Polis inne i kongressen.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Trumpanhängare stormar kongressen.
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Trumpanhängaren Ashli Babit är en av de som dog i kaoset.
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s transportminister Elaine Chao avgår.
Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES
1 / 12

Trump-anhängare stormade den amerikanska kongressen i ett försök att stoppa överförandet av makten till Joe Biden – fyra personer dog i samband med stormningen.

Ministrar i Trumps regering diskuterar nu möjligheten att avsätta presidenten i förtid, rapporterar CNN.

Efter de kaosartade scenerna kunde kongressen samlas och godkänna att Joe Biden blir USA:s nästa president.

Donald Trump erkänner nu att hans presidentskap är över – och lovar en ordnad övergång.

Samtidigt meddelar Facebook att Trumps konto blockas resten av hans tid som president.

Demonstrationer i Washington DC

Amerikanska kongressen tvingades avbryta sin räkning av elektorsrösterna för att bekräfta valet av Joe Biden till president när en uppretad folkmassa med Trumpanhängare stormade kongressbyggnaden i Washington DC på onsdagen.

Det var Trump-anhängare som attackerade kongressen i syfte att stoppa processen som skulle bekräfta Biden som USA:s nye president. Innan attacken hade Trump uppmuntrat anhängarna som samlats i huvudstaden att ”visa styrka” och protestera mot det han grundlöst påstått är ett omfattande valfusk. 

Demonstranter och poliser drabbade samman utanför kongressen innan angriparna lyckades ta sig in i byggnaden. Säkerhetsmän förde vicepresident Mike Pence i säkerhet samtidigt som kongressledamöter evakuerades.

Angriparna tog sig in representanthusets talman Nancy Pelosis kontor och vållade förödelse där.

Fyra personer dog i tumultet

Polisen använde rökgranater mot angriparna, skott avlossades och en Trumpanhängare – Ashli Babbit – sköts till döds under attacken. Ytterligare tre personer har dött av ”medicinska komplikationer” i attacken. Washingtons borgmästare utfärdade utegångsförbud i huvudstaden i samband med stormningen. 

Polis kunde efter flera timmar säkra kongressbyggnaden. Washington-polisen meddelade på torsdagsmorgonen att man gjort 52 gripanden, och ett antal beslag – däribland av rörbomber. 

Kongressledamöter kunde därefter samlas och genomföra omröstningarna som krävdes för att godkänna att Joe Biden blir USA:s nästa president.

Efter beskedet gick Donald Trump ut med ett uttalande, via sin stabschef, där han lovar att det kommer bli en ordnad övergång till den nya presidenten. Han fortsätter sedan uttalandet med att säga:

”Medan det här representerar slutet på den bästa mandatperioden i presidenthistorien, så är det bara början på vår fajt att göra USA fantastiskt igen.”

https://twitter.com/DanScavino/status/1347103015493361664

Trump blockeras av Facebook

Samtidigt meddelar Facebook och Instagram att de blockerar Trumps konton på plattformarna en tid framöver. Som kortast tills hans tid som president är över.

”De chockerade händelserna under de senaste 24 timmarna demonstrerar tydligt att president Donald Trump avser att använda sin sista tid som president till att underminera den fredliga och lagliga övergångsprocessen till hans valda efterträdare, Joe Biden”, skriver ägaren Mark Zuckerberg i ett inlägg på Facebook.

Tillträdande presidenten Joe Biden kallade attacken ”ett angrepp på den heligaste amerikanska uppgiften: att sköta folkets angelägenheter”.

Vill avsätta Trump

Han uppmanade Trump att klart och tydligt ta avstånd från attacken samt uppmana angriparna att lämna byggnaden. Trump bad under natten angriparna att gå hem, men poängterade också att han älskade dem.

Därefter har flera tungviktare inom Demokraterna och Republikanerna börjat diskutera möjligheten att avsätta Donald Trump i förtid. Enligt CNN som citerar en källa inom republikanerna ska flera ministrar i Trumps regering ha påbörjat diskussioner om att åberopa det 25:e tillägget i konstitutionen. 

Tillägget möjliggör att förklara en sittande president som olämplig att leda landet, men kräver att både vicepresidenten Mike Pence och en majoritet av den sittande regeringen är överens om att så ska ske. Trump skulle då kunna ifrågasätta deras krav, vilket skulle innebära att frågan tas upp i den amerikanska kongressen.

Senatens demokratledare Chuck Schumer kräver att Trump avlägsnas från presidentämbetet omedelbart, skriver CNBC. Andra som kräver att Trump avsätts är Virginias tidigare guvernör Terry McAuliffe och Illinois guvernör JB Pritzker.

Även från Trumps eget parti Republikanerna kommer krav på att åberopa det 25:e författningstillägget för att få bort Trump. Adam Kinzinger, ledamot i representanthuset, var den förste republikanen att ställa kravet offentligt.

Se också:

Trumpanhängare attackerade kongressen under onsdagen i syfte att stoppa processen som skulle bekräfta Biden som USA:s nye president.
Expressens utrikesredaktör om kaoset i USA.
Expressens Johan Eriksson uppdaterar om läget i Washington DC.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.