Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Asfaltsläggarna avvisades – men har slagit läger på nytt

Här avvisas asfaltsläggarna av polisen från en parkering i Upplands-Bro.Foto: Privat
Hantverkarna drog sig lite söderut och slog läger vid Ikea i Barkaby i Järfälla kommun.Foto: Privat
Efter att ha avvisats igen tog sig en del av de kringresande in på Björknäs stängda camping i Upplands Bro. Polisen kan inget göra förrän Kronofogden begär handräckning.Foto: Privat
”Det är ett bekymmer för hela Stockholms län. Det stjäl resurser”, säger Albin Näverberg, samordnare i lokalpolisområde Järfälla.

Så kallade asfaltsläggare har slagit läger i norra Stockholm.

Polisen har avvisat dem två gånger – men nu har de parkerat sina fordon på en camping i Upplands-Bro.

– Eftersom det är på privat mark måste vi avvakta en begäran om avhysning från Kronofogden, säger Albin Näverberg, samordnare i lokalpolisområde Järfälla.

Flera boende i norra Stockholm har reagerat på de kringresande hantverkare som slagit läger i området.

Man upplever det som ett problem med nedskräpning och hotfull stämning mellan allmänheten och personerna i husvagnarna och campingbilarna.

Har inte rätt att parkera där

Nu står ett tiotal fordon uppställda på en stängd camping i Upplands-Bro.

– Det ligger en badplats där och det är jobbigt när de slagit läger på campingen. De är så aggressiva, säger en person boende i Upplands-Bro.

Polisen har varit på platsen, men avvaktar tills vidare. Det handlar om privat mark, och då ska en eventuell avhysning göras av Kronofogden som kan begära hjälp av polisen.

 

LÄS MER: Polisens varning – för oseriösa hantverkare

Problemen med nedskräpning har tidvis varit stora. Bilden togs när hantverkarna slog läger i Upplands-Bro förra året.Foto: Privat

Albin Näverberg, samordnare i lokalpolisområde Järfälla, bekräftar att man senaste veckan kört bort hantverkarna vid flera tillfällen.

– I 99 procent av fallen packar de ihop och ger sig av när polisen kommer, förklarar han.

– Men när vi flyttar dem vet vi att de dyker upp i ett nytt område snart. Det är ett bekymmer för hela Stockholms län. Det stjäl resurser, fortsätter Näverberg.

Nedskräpning och hot är en del av problemet. Dåligt utförda jobb, bristfällig redovisning och utnyttjade av arbetskraft en annan. Polisen varnar för det över hela landet.

Enligt boende i Upplands-Bro har byggmassor dumpats vid campingplatsen när asfaltsläggarna tidigare varit på besök.Foto: Privat

Hantverkarna, en del av dem från Irland, rekryterar enligt polisen personal från bland annat Östeuropa. De riskerar att bli utnyttjade.

– Många har mycket dålig ersättning men ett fåtal tjänar pengar på det här, uppger polisens samordnare i Järfälla.

Sedan är det kvaliteten på jobben – takläggning, trädgårdsanläggning, garageuppfarter med mera – som kan lämna mycket övrigt att önska. I värsta fall blir man blåst.

"De måste följa reglerna"

– Folk kanske ser en möjlighet att få något gjort på villan till ett billigt pris. Men några skriftliga avtal existerar inte och det går knappast att reklamera om man är missnöjd, varnar Albin Näverberg vid polisen.

Han vill poängtera att man inte ägnar sig åt någon punktmarkering av de kringresande hantverkarna.

– De får gärna komma hit och jobba, men de måste följa regelverken och göra rätt för sig. Man ska kunna visa upp en F-skattesedel och inte kräva stora förskottsbetalningar.

 

Viktigt att tänka på

Polisens enhet vid NBC, nationellt bedrägericenter, ger följande råd för allmänheten ska undvika att drabbas av oseriösa så kallade asfaltsläggare:

Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte ett oregistrerat kontantkort.

Kontrollera referenser på utförda arbeten.

Anlita bara hantverkare med F-skatt. Även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel.

Teckna skriftliga avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta.

Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.

Betala inte kontant, se till att betala till ett företagskonto.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.