Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Asaguden Oden
hittad – på Gotland

En avbild av Oden grävdes upp på Gotland.
Foto: Dan Carlsson

En gud har hittats på Gotland.

En avbild i dålig silverblandning som föreställer asaguden Oden låg i en åker i Levide.

– En bonde skulle täckdika och vi åkte dit med våra metalldetektorer. Det här är ett häftigt fynd, säger Dan Carlsson, docent i kulturgeografi till Expressen.

Titta på bilden av det cirka fyra centimeter stora hängsmycke med asaguden Odens ansikte på båda fram- och baksidan.

Du kommer sannolikt aldrig att få se något liknande i framtiden – så sällsynt är det.

– När bonden skulle täckdika åkermarken bad länsstyrelsen oss att åka ut och undersöka om det fanns något arkeologiskt värdefullt i marken, eftersom det är känt att det kan finnas gamla saker i jorden.

Grävde upp flera föremål

– Det blev utslag ganska snabbt på våra metalldetektorer och sedan grävde vi upp ett tiotal föremål, däribland halssmycket med Oden, och ett tiotal mynt, säger Dan Carlsson.

Åkern ligger i Levide, mellan Klintehamn och Hemse på södra Gotland.

– Ett liknande har bara hittats på Birka samt i den ryska vikingastaden Staraya Ladoga. Föremålen kommer från Vendeltiden, 550-800 år efter kristus, alltså före Vikingatiden och föremål från Vendeltiden är vi inte bortskämda med, säger Dan Carlsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.