Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åsa Waldaus son berättar: ”Mamma är inte ett monster”

I mars dömdes Åsa Waldau för åtta fall av misshandel. Så här rapporterade Expressen TV under rättegången.
Victor är son till Åsa Waldau, känd som ”Kristi brud”.
Foto: SVT / SVT
Åsa Waldau.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
”Jag har skämts att säga mitt efternamn och tyvärr skämts över att säga vem min mamma är”, berättar Victor, 21, son till Åsa Waldau, i ”Uppdrag gransknings” nya serie ”Knutby”.
Foto: SVT / SVT
Maria Waldau.
Foto: Uppdrag granskning / SVT
Urban Fält under rättegången i Uppsala tingsrätt i januari.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Knutby.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Åsa Waldau 2009.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
1 / 8

Åsa Waldaus son berättar öppenhjärtigt om hur svårt det var att växa upp som barn till ledaren i Knutbysekten – och om hur han förtryckte de andra barnen.

– Det har varit väldigt tuffa år, säger Victor, son till ”Kristi brud”.

Han framträder i ”Uppdrag gransknings” nya serie ”Knutby”, där också Maria Waldau berättar om sina och andra kvinnors sexuella relationer med pastor Urban Fält.

I mer än 15 år har den kristna församlingen i Knutby i Uppland skakat och fascinerat svenska folket. Allt sedan mordet på en pastorsfru 2004 har den sektliknande gruppen med dess personkult av den andliga ledaren Åsa Waldau, ”Kristi brud”, ständigt varit i rubrikerna.

I mars i år fick händelserna i den numera upplösta församlingen sitt rättsliga efterspel i Uppsala tingsrätt.

Tre personer dömda

Åsa Waldau dömdes för åtta fall av misshandel till villkorlig dom med samhällstjänst i 120 timmar, förre pastorn Urban Fält till villkorlig dom med samhällstjänst i 160 timmar för sexuellt utnyttjande av person i beroende ställning och förre pastorn Peter Gembäck till villkorlig dom med 80 dagsböter för misshandel och olaga tvång.

– Jag har skämts att säga var jag kommer ifrån. Jag har skämts att säga mitt efternamn och tyvärr skämts över att säga vem min mamma är, berättar Victor, 21, son till Åsa Waldau, i ”Uppdrag gransknings” nya serie ”Knutby”. 

– Jag försvarar inte min mamma, jag vill att hon ska stå för det hon har gjort. Men människor ska veta att hon inte är ett monster. Hon är en människa som fick för mycket uppmärksamhet, tog för mycket plats och gjorde fel, säger han.

Berättar i sex avsnitt

Victor och en lång rad andra inblandade medverkar i SVT-serien om Knutby. I sex avsnitt berättar de för reportern Anna Lindman om kulten kring Åsa Waldau, Kristi brud som ansågs vara ämnad för Jesus, om hennes skräckregemente och om delar av församlingsledningens vidlyftiga sexliv.

Barn som växte upp i Knutby berättar om självmordsförsök och om hur de hotades med helvetet om de var ”fel”.

Waldaus son Victor avslöjar i serien hur han som ledarens barn förtryckte sina jämnåriga vänner, hur han på de vuxnas order frös ut och straffade andra barn.

– Jag mår mest dåligt i dag av att jag blev automatisk ledare för barnen. Jag var för hård mot mina vänner, vi styrde och ställde med dem. Vi agerade utifrån vad våra föräldrar och vuxna sa, säger Victor och understryker att han ångrar sig.

Började gråta

Victor förstod först i 16–17-årsåldern att medlemmar av församlingen ansåg att hans mamma var Kristi brud. Hans äldre syster förklarade det för honom och han tog det mycket hårt.

– Hon berättade att mamma är Kristi brud, då började jag gråta. Det var så overkligt stort att tänka att mamma skulle gifta sig med Jesus. Vem är jag i så fall, vad är min uppgift? Det var sådana funderingar, berättar han i programmet.

Expressen har sökt Victor via hans pappa, Patrik Waldau.

Andra tidigare Knutbybarn vittnar om ett liv i skräck där alla som avvek från församlingens linje riskerade att bli utfrysta.

 – Det sas hela tiden att man skulle bli bestraffad och att domedagen skulle bli ett helvete för alla som syndat. Det var man ju livrädd för. Alla sa att jag var fel och det de sa var vad Gud sa, berättar Julia som säger att hon försökte begå självmord med ”en rejäl överdos” morfin.

Relationer med ”döttrar”

Knutbypastorn Urban Fält var Åsa Waldaus närmaste man tillika älskare. Han hade sexuella relationer med flera kvinnor i församlingen som han kallade sina ”döttrar”. Maria Waldau var en av dem och hon berättar i ”Uppdrag granskning” om deras relation – som enligt pastorn skulle hjälpa Kristi brud att nå fram till Jesus.

– Striden som han ofta pratade om, som var genomgående för honom, var ju striden för att Åsa skulle nå fram till Jesus ... I dag kan jag förstå att striden var för honom att ha sex med olika kvinnor, säger Maria Waldau i SVT-programmet och förklarar att hon ”inte hade en chans” att säga nej till relationen.

Hon levde vid den tiden tillsammans med Patrik Waldau, Åsa Waldaus exmake, men lämnade denne på uppmaning av Urban Fält. I dag är hon gift med Patrik Waldau.

Urban Fält dömdes i mars för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Maria Waldau och Urban Fält vill inte kommentera uppgifterna.

Knutby – mer än 15 år av dramatik

 Den 10 januari 2004 blir församlingen Knutby Filadelfia i Uppland känd över hela Sverige. Då vaknar landet till nyheten om att en ung kvinna skjutits ihjäl i sin säng i Knutby.

 Pastor Helge Fossmos fru Alexandra mördas när hon sover. Familjens barnflicka är gärningspersonen bakom mordet – samt ett mordförsök då hon skjuter en granne – på beställning av Fossmo.

 Den 30 juli 2004 döms Helge Fossmo till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök. Barnflickan döms till rättspsykiatrisk vård. 

 Domarna överklagas och i november 2004 fastställer hovrätten Fossmos livstidsstraff och att barnflickan ska genomgå rättspsykiatrisk vård. Hon släpps i december 2011.

 Efter morddramat i Knutby tar Åsa Waldau, känd som ”Kristi brud”, över församlingen. Men 2016 tvingas både hon och pastor Urban Fält lämna församlingen efter att ha blivit bortröstade. Då flyttar de båda från Knutby.

 I maj 2018 läggs församlingen i Knutby ned.

 I mars 2020 döms Åsa Waldau till villkorlig dom med samhällstjänst för misshandel, förre pastorn Urban Fält till villkorlig dom med samhällstjänst för sexuellt utnyttjande av person i beroende ställning och förre pastorn Peter Gembäck till villkorlig dom och dagsböter för misshandel och olaga tvång. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.