Åsa Waldau tvingas bort från Knutby

"Kristi brud" - Åsa Waldau tvingas nu bort från Knutby
Foto: Sven Lindwall
Nuvarande pastorn Peter Gembäck säger att det har varit en osund kultur runt henne.
Foto: Daniel Sidenbladh

Åsa Waldau har tvingats lämna Knutby, enligt tidningen Dagen som granskat församlingen tolv år efter mordet och mordförsöket.

Samtidigt tar den nuvarande pastorn Peter Gembäck nu helt avstånd från tron på att den gåtfulla kvinnan verkligen är Kristi brud.

– Ja, så är det, och vi som församling tycker att det är väldigt skönt att den mystiken är borta, säger Peter Gembäck, nuvarande pastor i Filadelfiaförsamlingen i Knutby.

Mitt i krisen stöttas medlemmarna av inhyrda själavårdare och psykiater.

En snöig vintermorgon 2004 skakades den lilla församlingen i Knutby utanför Uppsala – tillsammans med hela Sverige – av ett mord och ett mordförsök. I det så kallade "Knutbydramat” sköt barnflickan Sara Svensson ihjäl pastor Helge Fossmos hustru Alexandra, och skottskadade grannen Daniel Linde.

Helge Fossmo, som var pastor i den lokala Filadelfiaförsamlingen, dömdes senare till livstids fängelse för att ha anstiftat till mordet. Barnflickan dömdes till sluten psykvård.

Åsa Waldau, kallad ”Kristi brud”, var också hon pastor i församlingen i Knutby. Den mördade Alexandra var hennes lillasyster.

Efter de våldsamma händelserna i församlingen har Åsa Waldau lämnat orten – och alla uppdrag inom sin tro där. 2013 berättade hon för Expressen att hon inte ens går i kyrkan längre. Även Filadelfiapastorn Urban Fält har lämnat församlingen och byn bakom sig. Det skedde för ungefär två månader sedan.

– Urban har lämnat sin pastorstjänst för att han har missbrukat sitt ämbete, säger Peter Gembäck till Dagen. Han avsattes som pastor. Vi kände att det som framkommit var så pass graverande att han var tvungen att lämna sin position.

Även Urban Fält har lämnat församlingen.
Foto: Roger Vikström

Setts som ställföreträdande Jesus

Tidningen skriver att Urban Fält setts som "en ställföreträdande Jesus" i församlingen.

Fram tills nu.

– Han har trampat på människor på ett graverande sätt i själavårdssamtal. Han har byggt upp en kultur kring sig som varit direkt ohälsosam. Människor har varit rädda för honom. Jag skulle till och med säga att han har missbrukat Herren sin Guds namn, säger Peter Gembäck.

I och med att Åsa Waldau tvingades bort från församlingen, lämnade hon även rollen som Kristi brud.

Pastor Peter Gembäck säger till tidningen Dagen att han tycker att det är skönt att det som Åsa Waldau stod för är borta – åtminstone ur Knutbyförsamlingen. Samtidigt medger han att det finns en mystik kring henne:

Pastor Peter Gembäck säger att det är skönt att Åsa Waldau är borta.
Foto: Roger Vikström

– Den mystiken är svår att sätta fingret på. Men jag tror att det beror på att Åsa Waldau är en spännande människa. Det finns en mystik kring henne, och det har inget med Kristi brud-läran att göra, utan den har funnits där i alla fall.

"Det har varit en osund kultur kring henne"

Enligt Peter Gembäck har Åsa Waldau tvingats från orten för bara någon vecka sedan.

– Det har varit en osund kultur kring henne som vi kände att vi måste göra upp med.

De senaste månaderna beskriver han som mycket omtumlande. Nu stöttas församlingens medlemmar av psykiater och själavårdare som hyrts in externt, enligt Peter Gembäck.

Enligt pastorn fanns det en "osund kultur" kring Åsa Waldau.
Foto: Nils Petter Nilsson

Urban Fält ska ha lämnat Knutby redan för två månader sen. Dagen skriver att han tvingades bort från pastorsposten – för att ha missbrukat den.

– Han avsattes som pastor. Vi kände att det som framkommit var så pass graverande att han var tvungen att lämna sin position, säger Peter Gembäck, nuvarande pastor i Filadelfiaförsamlingen i Knutby.

"Kristi brud" skiljer sig från maken

Exakt vad det handlar om är oklart, men enligt Gembäck rör det sig om att han utövat maktmissbruk för eget intresse.

Problemen i församlingen ligger djupt rotade i den egna kulturen, menar Gembäck, och det handlar inte om att de drabbades av en ”ensam galning” med Helge Fossmo.

Helge Fossmo dömdes för anstiftan till mord.
Foto: Jan Düsing

I ett sms till Dagen skriver utsparkade Urban Fält:

”Det enda jag har att säga är att det här är en mycket känslig och jobbig situation och jag ropar till Gud om förlåtelse för synd och upprättelse till alla inblandade!"

I slutet av oktober blev det känt att Åsa Waldau och hennes make sen 22 år tillbaka, Patrik Waldau, har ansökt om skilsmässa.

Expressen har sökt Åsa Waldau, Urban Fält och Peter Gembäck.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.