Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åsa Vilbäck: Barn berövas sin pappa för enkelt

Tv-läkaren Åsa Vilbäck går till kraftigt angrepp mot socialarbetare i en krönika i Dagens Medicin.Foto: Christian Örnberg
Barn som berövas sina pappor av inkompetenta socialarbetare och domare.
Tv-läkaren Åsa Vilbäck går till kraftigt angrepp i en krönika i Dagens Medicin.
- Jag har sett det här inifrån på väldigt nära håll och man blir ju rädd för rättssystemet, säger Åsa Vilbäck till Expressen.se.
Pappor som förlorar sina barn. Barn sina fäder.
Tv-läkaren Åsa Vilbäck menar att vårdnadstvister alldeles för ofta slutar med att modern får vårdnaden.
– Barn i Sverige berövas med enkelhet sin pappa, när mamman så önskar, skriver Åsa Vilbäck i en krönika i Dagens Medicin.
Enligt Åsa Vilbäck visar flera studier att papporna diskrimineras i vårdnadstvister.
Bland annat beror detta bland annat på att socialtjänsten är kvinnodominerad.
– Domstolarna baserar sina domar på vårdnadsutredningar utförda av socialtjänsten, där åtta av tio socialsekreterare är kvinnor. Studier visar att pappor diskrimineras. De får inte komma till tals i lika hög grad som mamman, och deras syn på barnets bästa tas inte på allvar, skriver Åsa Vilbäck i Dagens Medicin.
Åsa Vilbäck utvecklar sitt resonemang:
– Vi har alla en bild av den goda modern som alltid vill sina barn väl och aldrig ljuger, men jag tycker jag att om man jobbar med sådant här får man faktiskt sätta sig ned och studera saken lite djupare och inte vara för blåögd, säger hon till Expressen.se.

Egen erfarenhet

Åsa Vilbäck talar av egen erfarenhet.
– Jag har sett det här inifrån på väldigt nära håll och man blir ju rädd för rättssystemet, säger hon.
Åsa Vilbäck säger att missförhållandena inte gäller alla, men att det ändå är ett stor problem som måste diskuteras mer.
– Jag tycker att det diskuteras alldeles för lite, säger Åsa Vilbäck.

Vill se fler män

Åsa Vilbäck anser att det måste ske flera förändringar: hon vill att man skall kräva att domarna som dömer i vårdnadstvister skall vara mer insatta i målen och medvetna om vilket underlag de dömer efter, samt att de som är anställda inom socialtjänsten skall få bättre utbildning i dessa frågor.
– Sedan tycker jag att man skall ha flera män inom socialtjänsten, säger Åsa Vilbäck.
Expressen.se har sökt justitieminister Beatrice Ask, men hon har inte gått att nå.