Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Romsons utspel – efter att har regerat med S

Åsa Romson är en av gästerna under onsdagens Bara Politik. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Åsa Romson och Stefan Löfven vid Miljöpartiets kongress 2015. Nu säger det tidigare språkröret att det hade varit mer strategiskt och taktsikt för MP att inte sätta sig i regering med S 2014. Foto: KICKI NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven. Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES FREDRIK WENNERL

Strategiskt och taktiskt kunde det ha varit bättre för Miljöpartiet att inte sätta sig i regering med Socialdemokraterna 2014. 

Det säger partiets förra språkrör Åsa Romson i kvällens avsnitt av ”Bara Politik”. 

– Vi trodde att vi var ett mycket större parti än vad vi sedan visade oss vara, säger hon i programmet. 

Åsa Romson var ett av Miljöpartiets två språkrör när partiet för första gången satte sig i regering, tillsammans med Socialdemokraterna 2014. 

Två år senare fick hon lämna sin post. I kvällens ”Bara politik” säger hon att det var speciellt att sitta i en regering med Socialdemokraterna, och att det var en läroprocess både för MP och S. 

– Det var första gången som de under normala omständigheter satt i en koalitionsregering. På vissa sätt gick det bättre än vad vi, i alla fall jag och Gustav som språkrör, såg att det kunde ha gått. Vi samarbetade ganska väl i de departement där vi hade både socialdemokratiska och miljöpartistiska ministrar. På andra områden var det svårt, Socialdemokraterna är ett parti som har präglat mycket av svensk politik. De har mycket större kännedom om statsapparaten, säger hon i programmet. 

LÄS MER: Slut med fri entré till statliga museer 

Åsa Romson: Svårt vara det lilla partiet i regering 

På frågan om vad Miljöpartiet skulle ha gjort något annorlunda svarar hon att de hade behövt en djupare analys av partiet och vad valresultat sa 2014. Opinionsmätningarna i valrörelsen visade att Miljöpartiet var större än vad de sedan faktiskt blev i resultatet. 

– Vi gick in i ett slutskede av valrörelsen och trodde att vi var ett mycket större parti än vad vi sen visade oss vara på valdagen. Tappet var nog inte bara under valnatten eller dagen före, det var nog lite mera. Våra förberedelser på regering var att vi var lite större än vad vi sen blev. Mycket av de svårigheter vi mötte hade nog varit enklare att hantera om vi hade lyckats med det vi hoppats på, att vara fler än två partier i regeringen. 

Åsa Romson säger att vara det lilla partiet av regeringens två partier var komplicerat och menar att man vinner på att vara fler än ett parti när man ska regera tillsammans med Socialdemokraterna. 

Borde ni ha gått in i regering med Socialdemokraterna? 

– Strategiskt och taktiskt kanske man inte skulle ha varit det. Men jag tror att vårt resonemang då, och det är så partiet resonerar nu också, vilket jag stöder helt och fullt, är faktiskt att titta på sakfrågorna. Det är dilemmat för oss som kämpar för miljö- och klimatfrågorna, vi kan inte vänta. Vi kan inte säga att av taktiska skäl sätter vi oss inte i regering och påverkar nu, utan vi går ut och opinionsbildar och sedan väntar vi tio år med att genomföra det här. Då har tio år gått i klimatpolitiken och det har vi inte tid med.

”Alla fick sin vilja igenom” 

2015 års flyktingkris följdes av en kris för Miljöpartiet, som sedan ledde till att båda språkrören, Åsa Romson och Gustav Fridolin, ställde sina platser till förfogande. Gustav Fridolin blev kvar som språkrör, men Åsa Romsons plats togs över av Isabella Lövin. 

I ”Bara Politik” säger Åsa Romson att det fanns en möjlighet för partiet att samtidigt förnya och stå kvar – då de har ett delat ledarskap med två språkrör. 

– Det blev en sådan kompromiss, där helt olika falanger som kom med helt olika problembilder på vad som var problematiskt i partiet. Alla sin vilja igenom. Man lät en stanna, och en gå. 

Åsa Romson säger också att bostadsminister Peter Eriksson tillträdde den falang som ville att Åsa Romson skulle lämna.