Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åsa Romsons svar efter kravet på avgång

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin är minst sagt under press. Foto: Anna-Karin Nilsson
Tidigare riksdagsledamoten och ordföranden för Grön ungdom Magda Rasmusson menar att Åsa Romson behöver bytas ut. Foto: Jens L'Estrade

Åsa Romsons framtid som språkrör i Miljöpartiet blir allt mer osäker.

Flera MP-toppar har öppet krävt hennes avgång.

Källor inom partiet uppger att marken under henne är på väg att rämna.

– Nu handlar diskussionen om vem som är bäst lämpad att ta över, säger en källa med insyn.

Miljöpartiets språkrör har ställt sina platser till förfogande inför partiets kongress i Karlstad den 13 maj. Flera partiföreträdare välkomnar beskedet och ser det som en möjlighet till en nystart.

Men några MP-höjdare väljer att gå steget längre – och uppmanar Åsa Romson att avgå.

SVT:s politiske kommentator Margit Silberstein analyserar språkrörens beslut att ställa sina platser till förfogande. Hon skriver att personer inom Miljöpartiets riksdagsgrupp nu diskuterar om det kan vara en utstuderad plan från partitoppen att tvinga bort Romson. Även TT:s politikreporter Owe Nilsson har varit i kontakt med källor som uppger det.

En källa med insyn i Miljöpartiets toppskikt kommenterar diskussionen om planen att peta Romson så här:

– Jag kan inte säga att det är tesen. Men jag kan verkligen bekräfta att Åsa Romsons avgång är något som diskuteras internt. Man ser inte en förbättring hos henne. Hade man sett att det steg för steg blir bättre, hade man varit mer benägen att undvika det tumult det innebär att inleda en sådan här process.

Källan: "Nu handlar det om vem som ska ta över"

Källan uppger att förtroendet för Romson är raserat på flera håll i partiet.

– Frågan som diskuteras är inte längre om Åsa Romson ska stanna kvar. Utan nu handlar det om vem som är bäst lämpad att ta över: Alice Bah Kuhnke eller Isabella Lövin.

Källan är övertygad om att bägge kommer stå till partiets förfogande om de blir tillfrågade. Ingen av dem har bekräftat att så är fallet. Källan menar vidare att det i nuläget är flertalet personer som nominerar andra kandidater än Romson.

– Valberedningen kommer sedan att meddela Åsa att de kommer föreslå någon annan. Då kommer hon att dra tillbaka sin kandidatur innan kongressen, spekulerar källan.

"Mellan medlemmarna och valberedningen"

Valberedningens ordförande Joakim Larsson uppger att telefonen går varm, men vill inte berätta vilka som nominerats.

– I dagsläget är det mellan medlemmarna och valberedningen, säger han.

Expressen har även talat med flera MP-ledamöter som inte känner sig i diskussionerna om att peta Romson.

– Jag har inte hört det och jag tror inte på det. Det är naturligt att det finns medlemmar som vill se andra ledare – och det gäller i alla partier, säger riksdagsledamoten Jabar Amin.

Tidigare riksdagsledamoten och ordförande för Grön ungdom Magda Rasmusson, numera kommunpolitiker i Stockholm, är en av dem som vill att Romsons avgår:

– Efter att ha tänkt en längre tid, har jag landat i att vi behöver byta ut Åsa Romson. Det är jättetråkigt, jag har väldigt stor respekt för Åsa och hennes jobb i framför allt Paris. Tyvärr tror jag inte att hennes förtroendesiffror går att vända och då kan vi inte fungera som ett parti, säger hon till Expressen.

Vill nominera Isabella Lövin

Magda Rasmusson vill i stället se biståndsminister Isabella Lövin som nytt språkrör. Hon har varit i kontakt med valberedningen om sitt förslag.

– Det är olyckligt att det är så nära kongressen, men så är det i politik. Det är mycket som händer som inte går att styra och då handlar det om att vi som parti måste göra det bästa av situationen, säger hon.

Även Lennart Olsen, ledamot i partistyrelsen och ordförande för MP i Upplands Väsby, har gått ut med att han tycker att Åsa Romson bör avgå.

– Jag tycker att vi ska välja något annat kvinnligt språkrör. Åsa Romson har sedan länge, legat väldigt lågt opinionsmässigt bland allmänheten. Det beror på saker som hon gjort och sagt. Jag tror tyvärr inte att det finns några möjligheter för henne att komma tillbaka, säger Olsen till Expressen.

Lennart Olsen uppger att han varit i kontakt med valberedningen och berättat vilka han vill ska leda partiet. Men han vill inte säga något namn.

 

LÄS MER: De pekas ut som efterträdare till Åsa Romson

 

Även tidigare språkröret Peter Eriksson respektive riksdagsledamoten Anders Schröder har varit kritiska mot de låga förtroendesiffrorna som Romson dras med.

Åsa Romson: ”Jag är beredd”

Språkröret Åsa Romson MP kommenterar avgångskraven för TT:

– Det är en sådan fråga som ingår i ledarskapet varje dag, och som handlar om att kavla upp ärmarna och säkerställa att det ska höjas. Precis som med opinionssiffrorna för partiet, så behöver förtroendet för de ledande företrädarna höjas, och det är det arbete jag ser framför mig. Och jag är beredd att ta mig det när jag säger att vi ska leda partiet för att stärkas och få en nystart, säger Åsa Romson.

Hon säger vidare att det var precis den debatt som språkrören avsåg skulle komma i gång, när de öppnade för val av andra språkrör i måndags.

– Att det då finns personer i partiet som har åsikter och pratar med valberedningen om det är precis den process som Gustav Fridolin och jag öppnade upp för.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!