Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åsa Romsons groda om terrorattackerna

På tisdagsmorgonen framhävde miljöministern Mehmet Kaplans arbete under "11 september-olyckorna" i SVT. Den benämningen har fått sociala medier att koka.

Åsa Romson medverkade under tisdagsmorgonen i SVT:s Gomorron Sverige.

Åsa Romsons groda har fått sociala medier att koka.

På tisdagsmorgonen framhävde miljöministern Mehmet Kaplans arbete under "11 september-olyckorna".

Nu får miljöministern kraftig kritik för att bagatellisera terrordåden som krävde 3 000 liv.

Under tisdagsmorgonen medverkade Miljöpartiets språkrör och Sveriges miljöminister Åsa Romson i SVT:s Gomorron Sverige för att diskutera tidigare bostadsminister Mehmet Kaplans avgång.

I ett resonemang när Romson framhävde Kaplans tidigare engagemang för humana värderingar släppte hon ut en groda som snabbt väckte stor uppmärksamhet på sociala medier.

– Han har varit ordförande för unga muslimer i svåra situationer, som kring 11 september-olyckorna och liknande, sa Åsa Romson.

Nu får miljöministern kraftig kritik för att bagatellisera terrordåden den 11 september 2001 som krävde strax under 3 000 liv.

Förklarar: "Attack och terrorhandling"

Kort efter intervjun i SVT medverkade Åsa Romson i Aftonbladets tv-sändning där hon ombads förklara sitt uttalande.

– Självklart är attackerna mot New York den 11 sep 2001 en av de största attackerna och terrorhandlingarna och övergreppen mot den fredliga och demokratiska världen som vi har sett i modern tid. Jag har ingen annan åsikt om det.

– Om människor nu vill tolka ett resonemang där jag pratade om hur man från en muslimsk organisation i Sverige var utsatt i den diskussion som kom efter 11 september-attackerna så tar det återigen bort bilden från den riktiga och viktiga diskussionen.

Romson har tidigare fällt flera uttalanden som hon sedan har bett om ursäkt för. Förra året jämförde Romson den då rådande flyktingkrisen på Medelhavet med förintelselägret Auschwitz. På samma tema sa Romson under förra årets Almedalsvecka att Auschwitz låg "någonstans där nere i södra Tyskland", innan hon rättade sig själv.