Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åsa Romsons groda hånas av Daily Mail

Åsa Romson kallade terrordåden den 11 september 2001 för "olyckor".Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Nu raljerar brittiska Daily mail – med över 100 miljoner unika besökare på sin webbplats varje månad – över Åsa Romsons groda.Foto: Skärmdump

Åsa Romson kallade terrordåden den 11 september 2001 för "olyckor".

Nu raljerar brittiska Daily mail – med över 100 miljoner unika besökare på sin webbplats varje månad – över Åsa Romsons groda.

"Det här är bara det senaste kontroversiella uttalandet som kommer från henne", skriver tidningen.

Sociala medier kokade över efter att vice statsminister Åsa Romson (MP) medverkade i SVT:s "Gomorron Sverige" på tisdagsmorgonen.

I programmet diskuterade hon Mehmet Kaplans avgång, som skedde på måndagen.

– Han har varit ordförande för unga muslimer i svåra situationer, som kring 11 september-olyckorna och liknande, sa Åsa Romson bland annat.

Uttalandet – där hon kallar terrordåden 2001, som krävde nästan 3 000 liv, för en olycka – har kritiserats hårt.

– Ett horribelt uttalande, sa terrorforskaren Magnus Ranstorp, som leder forskning kring terror och kontraterror på Försvarshögskolan.

Brittiska tidningen raljerar över Åsa Romson

Nu får Åsa Romsons uttalande uppmärksamhet i internationella medier. Brittiska Daily mail, med över 100 miljoner unika besökare på sin webbplats varje månad och en daglig upplaga på 1,7 miljoner, skriver:

"Några kommentarer på nätet har handlat om att kritisera uttalandet, men flera har också krävt hennes avgång", skriver tidningen.

Daily mail kallar Åsa Romson för en minister som har allt för lätt att trampa i klaveret.

"Det här är bara det senaste kontroversiella uttalandet som kommer från henne", skriver tidningen.

Tidningens artikel om Åsa Romsons groda har delats över 4 300 gånger i sociala medier.

"Har ingen annan åsikt"

Efteråt har Åsa Romson förklarat sitt uttalande i en tv-sändning hos Aftonbladet.

– Självklart är attackerna mot New York den 11 sep 2001 en av de största attackerna och terrorhandlingarna och övergreppen mot den fredliga och demokratiska världen som vi har sett i modern tid. Jag har ingen annan åsikt om det.

– Om människor nu vill tolka ett resonemang där jag pratade om hur man från en muslimsk organisation i Sverige var utsatt i den diskussion som kom efter 11 september-attackerna så tar det återigen bort bilden från den riktiga och viktiga diskussionen.