Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åsa Romson tar tåget till klimatmötet

<p>"Jag kommer läsa böcker och jobba under tiden", säger hon. Bilden är tagen vid ett tidgare tillfälle.</p>
Foto: Anna-Karin Nilsson
<p>Frankrikes president François Hollande under klimatmötet i Paris.<br></p>
Foto: Philippe Wojazer / Pool / Epa / Tt

Statsminister Stefan Löfven tog regeringsflyget fram och tillbaka till Paris.

Men miljöminister Åsa Romson, MP, planerar en långsammare resväg till klimatmötet: en 24 timmar lång tågresa.

– Jag kommer läsa böcker och jobba under tiden, säger hon.

De inledande förhandlingarna mellan de drygt 190 stater som deltar i det pågående klimatmötet i Paris var i full gång under tisdagen.

I nuläget har man ett cirka 55 sidor långt dokument som man arbetar med - men förhoppningen är att länderna ska komma överens om gemensamma formuleringar i en betydligt längre skrift innan veckan är slut.

– Nästa vecka är det ansvariga sakministrar, klimatministrarna i olika länder, som ska knåda ihop slutprodukten i det här avtalet, säger Åsa Romson.


LÄS OCKSÅ: Stefan Löfvens angrepp mot Kina


Hon åker till Paris på fredag för att delta i det arbetet. Men det är en tidsödande resväg miljöministern har framför sig.

Reser första klass

I stället för att göra som statsminister Stefan Löfven - som tog regeringsplanet både till och från Paris - har Åsa Romson och flera medarbetare från hennes stab beslutat sig för att åka tåg från Stockholm till Paris.

Den omkring 24 timmar långa resan innebär en rad olika byten.

– Det är inte lätt att resa med tåg i dagens Europa, men det är en erfarenhet som vi politiker behöver ha med oss, säger Åsa Romson.

Komforten under resan blir däremot högsta nivå då miljöministern reser första klass hela vägen. Restiden planerar hon att använda för att läsa böcker och jobba.

Förhoppningen är att vara delaktig i att världen får ett gemensamt klimatavtal för att hålla jordens medeltemperaturökning så långt under två grader som möjligt.

– Genom att lägga en bas i ett avtal så kan vi ta de första viktiga stegen, och får vi ett avtal som också innehåller uppföljningar vart femte år så är jag hoppfull och optimistisk. Det kommer visa sig mycket enklare och roligare att minska utsläppen i världen än vad dagens politiska ledare tror, säger Åsa Romson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.